advertentie
vrijdag 18 maart 2022 23:49

GR22: Veel voorkeurstemmen op vrouwen in Schiedam

Het aantal voorkeurstemmen op vrouwen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Schiedam is hoog, blijkt uit de lijst met het aantal stemmen per kandidaat. De top drie van de voorkeurstemmen zijn allemaal vrouwen. Carlien Schoondermark van GroenLinks kreeg zelfs genoeg voorkeurstemmen om vanaf een onverkiesbare plek toch in de raad te kunnen komen.

Schiedam - Het aantal voorkeurstemmen op vrouwen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Schiedam is hoog, blijkt uit de lijst met het aantal stemmen per kandidaat. De top drie van de voorkeurstemmen zijn allemaal vrouwen. Carlien Schoondermark van GroenLinks kreeg zelfs genoeg voorkeurstemmen om vanaf een onverkiesbare plek toch in de raad te kunnen komen.

Voorkeurstemmen zijn stemmen die niet op de nummer één van de kandidatenlijst (de zogenaamde lijsttrekker) worden uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. De kandidaten hebben bij deze verkiezingen in Schiedam minimaal 190 voorkeurstemmen nodig om hoger op de lijst te kunnen komen, maakte burgemeester Lamers tijdens de uitslagenavond in de foyer van het Theater aan de Schie bekend. 

De top drie van de voorkeurstemmen zijn allemaal vrouwen: Anouschka Boekman (D66) met 822,  Marion Bakker (GroenLinks) met 817 en Ingrid Coenradie-Maris (PS) met 540 voorkeurstemmen. Zij stonden alle drie hoog genoeg op de partijlijsten om sowieso in de raad te komen.

Carlien Schoondermark (GroenLinks) scoorde 228 voorkeurstemmen, terwijl zij op (onverkiesbare) plek zes op de lijst stond. Ze deed het daarmee aanmerkelijk beter dan de nummers twee en drie van de lijst, Krispijn Beek (69 stemmen) en Bart Voortman (22 stemmen).

Ook Serkan Killiçkaya, de nummer zeven van de lijst van GroenLinks kreeg genoeg voorkeurstemmen (319) om één van de vier GroenLinks zetels in te kunnen nemen. 

Ruud van Noordennen, de nummer zeven van de nieuwe partij Alles voor Schiedam scoorde 295 voorkeurstemmen, ook genoeg om één van de twee zetels van 'Lijst 12' in te kunnen nemen.

Een kandidaat die met voorkeurstemmen gekozen is, is overigens niet verplicht om daadwerkelijk in de raad zitting te nemen. 

De definitieve verkiezingsuitslag wordt maandag om 10:00 uur bekend gemaakt. Dan zal ook blijken hoe het met de zogenaamde restzetels zit: er kunnen daardoor nog kleine verschuivingen komen in de zetelverdeling.