advertentie
zaterdag 19 maart 2022 23:06

'Broodjeaapverhaal' duikt weer op: 'Gebakken sponzen gevonden op de Boele'

'Broodjeaapverhaal' duikt weer op: 'Gebakken sponzen gevonden op de Boele' Foto: Facebook/Ramon van Geel

Ramon van Geel meldt dat hij op de Maasboulevard in Schiedam stukken gebakken spons heeft gevonden. Hij waarschuwt hondeneigenaren. 'Honden vinden de geur die eraf komt lekker en hebben de neiging het op te eten' meldt Ramon. 'Ik heb drie stukken gevonden en weggegooid' zegt Ramon, die er aan toevoegt dat hij ook Handhaving op de hoogte heeft gebracht. De post wordt onder andere gedeeld op de Facebookpagina van de Hondenclub De Gorzen.

Schiedam - Ramon van Geel meldt dat hij op de Maasboulevard in Schiedam stukken gebakken spons heeft gevonden. Hij waarschuwt hondeneigenaren.

'Honden vinden de geur die eraf komt lekker en hebben de neiging het op te eten' meldt Ramon. 'Ik heb drie stukken gevonden en weggegooid' zegt Ramon, die er aan toevoegt dat hij ook Handhaving op de hoogte heeft gebracht.  

De post wordt onder andere gedeeld op de Facebookpagina van de Hondenclub De Gorzen.

Broodje aap

Volgens Wikipedia is gebakken spons 'een broodjeaapverhaal' (iets wat niet waar is): 'Gebakken spons staat voor een broodjeaapverhaal dat al meer dan 100 jaar bestaat, maar rond 2013 vaker in het nieuws kwam in Nederland waarin in vet gebakken spons verspreid zou worden door hondenhaters. Honden zouden door het eten van gebakken spons ernstige gezondheidsproblemen krijgen of doodgaan'.

Voor het verhaal van de gebakken spons ontbreekt volgens de Wikipedia-pagina echter steeds elk bewijs. 'Huisdieren kunnen ziek worden wanneer zij zwerfvuil binnenkrijgen, maar hulpdiensten en dierenartsen weten dat er geen sprake is van gebakken spons. Ook staat niet vast dat een hond in zo‘n geval meer dan alleen wat braakneigingen en ontregelde stoelgang zal krijgen.' .

Er wordt in ons land regelmatig melding gemaakt van gebakken spons. 'Vaak wordt het snel gedeeld via lokale nieuwssites, buurtapps en social media. Wanneer dan later blijkt dat het toch iets anders is hoort men er meestal niks over.'

Toch oppassen

Het Medisch Centrum voor Dieren bevestigt het broodjeaapverhaal: 'We zien wekelijks honden die rare dingen opeten. Gebakken sponsen hebben wij daarbij nog nooit gezien.' Maar: hondenbezitters moeten wel degelijk opletten wat hun trouwe viervoeters eten: 'wat ons betreft heeft u meer reden om bang te zijn voor normale zaken als speelgoed, (nep)botten, vishaken, inhoud van prullenbakken en medicijnen.'

Dergelijke voorwerpen kunnen zorgen voor afsluiting van de darm of slokdarm of irritatie van de maag van de hond. 'Een voorwerp die de darm afsluit zullen wij chirurgisch moeten verwijderen'. En: 'een afsluiting van de slokdarm is een ernstig probleem. Het voorwerp moeten we met spoed verwijderen.'