advertentie
dinsdag 22 maart 2022 18:21

Zó scoorden de partijen op wijkniveau: PS de grootste in Zuid, OPS wint in Groenoord

Zó scoorden de partijen op wijkniveau: PS de grootste in Zuid, OPS wint in Groenoord SCHIE

De VVD is de grootste partij in Schiedam, blijkt uit de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Maar niet in elke wijk in Schiedam gingen de meeste stemmen naar de partij van Onno Spek. Zo won Progressief Schiedam in Zuid en behaalde de OuderenPartij Schiedam de winst in Groenoord.

De VVD is de grootste partij in Schiedam, blijkt uit de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Maar niet in elke wijk in Schiedam gingen de meeste stemmen naar de partij van Onno Spek. Zo won Progressief Schiedam in Zuid en behaalde de OuderenPartij Schiedam de winst in Groenoord.

Gekeken naar de uitslag op wijkniveau zijn er een aantal opmerkelijke verschillen te ontdekken. SCHIE zet de uitslag op wijkniveau af tegen de uitslag van de verkiezingen in 2018. Er is namelijk een uitslag per stembureau bekend. Daarbij moet gezegd dat een bewoner niet verplicht is om te stemmen in het dichtstbijzijnde stembureau. De praktijk laat echter zien dat een merendeel van de Schiedammers dat wel doet. Op die manier zijn er interessante verschillen te ontdekken tussen de wijken in Schiedam.

Centrum

De grootste partij in Centrum is GroenLinks. Vier jaar geleden scoorde de VVD verhoudingsgewijs nog het hoogst in het stadshart met 14,7% van de stemmen. Dit jaar scoort de VVD 11,5%. De beste score is voor GroenLinks met 15,3% (2018: 12,5%) en D66 met 13,2% (2018: 12,4%). Daarnaast valt op dat er in Centrum opvallend meer stemmen zijn uitgebracht dan vier jaar geleden. Met name het stembureau in de foyer van het Theater aan de Schie scoort goed. Burgemeester Cor Lamers had daar op de uitslagenavond al een verklaring voor: “Veel Schiedammers vinden het mooi en leuk om ook echt in het Stadskantoor de stem uit te brengen. Die maken daar een moment van.”

Oost

Waar Oost vier jaar geleden nog goed scoorde in het aantal uitgebrachte stemmen, werden daar dit jaar bijna de helft minder stemmen opgehaald. Vooral het stembureau op het Stationsplein was beduidend minder populair dan voorheen. De grootste partij was, net als vier jaar geleden, Denk. De partij behaalde 18,6% van de stemmen. Winnaar VVD is in Oost slechts de zesde partij en behaalt in de wijk 7,9% van de stemmen.

Zuid

Traditiegetrouw scoort Progressief Schiedam goed in De Gorzen. Ook dit jaar weer. Sterker nog: de partij is de grootste in Zuid met 13,5% van de stemmen. Tweede is Lijst 12: Alles voor Schiedam. De nieuwkomer behaalt 11,5% van de stemmen in Zuid. Vier jaar geleden was de topscore nog voor het AOV met 15,4%. Nu scoort de partij een schamele 9,0%.

West

Net als vier jaar geleden scoort de VVD de hoogste score in West: 15,9%. De tweede plek in West wordt ingenomen door Groenlinks (12,7%) die daarmee D66 van de troon stoot (10,9%). Daarmee halen de liberaal-democraten ook net niet het podium: Denk maakt een opmars in West en behaalt 11,3%, mede omdat het stembureau aan de Distillateursbuurt voor een deel van de Nieuwland-bewoners (waar Denk altijd goed scoort) het dichtstbijzijnde stembureau was.

Nieuwland

Nieuwland stemt massaal op Denk. Dat bleek al in 2018, toen Denk voor het eerst meedeed in Schiedam. Ook dit jaar is Denk de grootste met zelfs nog een hoger percentage dan vier jaar geleden: 39,4% (2018: 38,8%). Tweede partij in Nieuwland is GroenLinks met 10,1%.

Groenoord

Waar in heel Schiedam (op Centrum na) de opkomst lager is dan vier jaar geleden, is in de wijk Groenoord juist sprake van een hogere opkomst. In 2018 werden 2304 geldige stemmen uitgebracht in de wijk, dit jaar waren dat er maar liefst 3637 stemmen. Vermoedelijke oorzaak is de strategische locatie van een van de populairste stembureaus in Schiedam: het Bachplein. De dubbele tent op het plein trok vermoedelijk ook stemmers vanaf het Hof van Spaland. Een andere oorzaak zou de commotie over het aardgasvrij maken van de wijk Groenoord kunnen zijn. Veel bewoners voelden zich onder druk gezet door de lokale politiek en dat bleek ook uit het stemgedrag. De OuderenPartij Schiedam (OPS), de partij die zich het meest fanatiek verzet tegen het project ‘Groenoord van gas los’ behaalde met 16,7% de meeste stemmen in de wijk.

Woudhoek

Ook in de Woudhoek scoort OPS goed. Met 12,0% zijn ze hier de tweede partij. De nummer 2 in de wijk van vier jaar geleden - het AOV - scoort ook hier slecht: 8,2% tegenover 16,3% in 2018. De grootste partij in de Woudhoek is net als vier jaar geleden de VVD. Met 19,1% behalen zij de meeste stemmen in de Woudhoek.

Kethel

Kethel blijfteen geval apart in Schiedam. Mede door de merkwaardige ligging (ook Bijdorp en het nieuwe Park Harga worden bij Kethel gerekend) lijkt de wijk wispelturig te stemmen. Er is wel een duidelijke constante factor: de VVD is het populairst. In 2018 haalde partij al 21,8% stemmen in Kethel. Dit jaar is dat percentage nog hoger: 23,5%. Opvallend is het verlies van het CDA. Vier jaar geleden scoorde de partij 12,6% van de stemmen in Kethel, dit jaar slechts 8,5%. Wellicht omdat de oude Dorpskerk in het oude Kethel dit jaar niet meedeed als stembureau. Bovendien werden de stembureaus in Kethel vermoedelijk ook door Schiedammers uit andere wijken bezocht: de tent aan de Zwaluwlaan trok vermoedelijk ook veel stemmers uit Spaland/Sveaparken, net als het stembureau bij hockeyclub HC Schiedam.

Spaland/Sveaparken

Spaland/Sveaparken staat bekend als echte VVD-wijk. Lijsttrekker Onno Spek verheugde zich ook al op de winst toen hij wist dat het stembureau aan de Göteborg nog binnen moest komen. Wel scoort de VVD iets minder qua percentage dan vier jaar geleden: 29,7% (2018: 31,4%). In deze wijk is de opmars van de PvdA het meest zichtbaar: in het Spaland/Sveaparken scoort de partij goed en is de tweede partij met 9,0% van de stemmen. Nummer drie in Spaland/Sveaparken is nieuwkomer Alles voor Schiedam. De blanco-lijst van Marvin Janssen behaalt 8,7% van de stemmen in de wijk. Grote verliezer Sociaal Liberaal Verbond scoort in deze wijk het slechtst: slechts 9 kiezers in Spaland/Sveaparken kiezen SLV.