advertentie
woensdag 23 maart 2022 16:09

Beruchte Schiedamse coronademonstrant aangehouden na afloop van rechtszaak

Foto: Het Paleis van Justitie in Den Haag Foto: Het Paleis van Justitie in Den Haag Steven Lek - Wikimedia

Na de rechtszaak tegen coronademonstrant Eldor van F. is de Schiedammer in de Haagse rechtbank aangehouden. Van F. had de regels van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling geschonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van F. van opruiing en bedreiging van politiemensen.

Na de rechtszaak tegen coronademonstrant Eldor van F. is de Schiedammer in de Haagse rechtbank aangehouden. Van F. had de regels van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling geschonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van F. van opruiing en bedreiging van politiemensen.

Sinds een jaar is Van F. Schiedammer. In de regio Twente genoot Van F. al wat langer van bekendheid door zijn verzet tegen de coronamaatregelen. Op 19 november was Van F. bij de Coolsingel rellen en deed daar live verslag via Facebook. Volgens het OM zou Van F. daarbij opruiende teksten gebruikt hebben zoals “De mensen hebben er genoeg van. Hey Amsterdam, wat doen jullie? Jullie gaan koffie drinken op het Museumplein, schaam je kapot! Utrecht, wat doen jullie? Geen ene reet! Eindhoven, wat doen jullie? Kijk wat er gebeurd in Rotterdam. Laat dit een voorbeeld zijn voor de hele wereld! Genoeg is genoeg!”.

Daarnaast ligt er ook een aangifte tegen Van F. door de korpschef van de Nationale Politie Eenheid Den Haag. De korpschef deed aangifte van opruiing en bedreiging tegen de Nationale Politie en haar medewerkers. In een Facebookvideo zou Van F. gezegd hebben: “Ik vind dat iedereen die collaboreert met de vijand moet zo meteen voor een bijzondere gerecht een tribunaal een normale rechtbank een volksverzameling, zijn verantwoording afleggen. En daarbij moet de hoogste straf de doodstraf zijn”. Eerder lag de zaak bij de politierechter, maar die vond de zaak te complex en gaf aan dat een meervoudige kamer naar de zaak moet kijken en uitspraak moet doen.

Tijdens de rechtszaak ontstond er consternatie toen Van F. op zijn telefoon zat. Volgens Van F. zelf om zijn dossier tijdens de zaak erbij te kunnen houden, volgens de parketpolitie omdat Van F. opnames maakte. De 44-jarige verdachte ontkende dat hij opnames maakte van de rechtszaak. Er volgde een pauze op verzoek van de verdachte. Na de pauze verzocht de rechter Van F. zijn telefoon aan zijn advocaat te geven, daarop wraakte Van F. de desbetreffende rechter. Volgens de verdachte was er sprake van de ‘schijn van partijdigheid’, omdat hij door het afstaan van zijn telefoon zich niet kon verdedigen in de rechtszaal. Op een later moment zal de wrakingskamer zich buigen over de wraking.

Direct na de zitting werd Van F. aangehouden in de rechtszaal. De verdachte was voorwaardelijk op vrije voeten zodat hij in vrijheid zijn proces mocht afwachten. Tijdens zijn tijdelijke vrijlating zou Van F. de voorwaarden hebben overtreden door zijn politiedossier op zijn eigen website te publiceren. Door de wraking van Van F. is het nog onduidelijk wanneer de zaak verdergaat.