advertentie
woensdag 30 maart 2022 10:28

Nieuwe gemeenteraad van Schiedam geïnstalleerd op avond met veel vorm en weinig inhoud

Dinsdagavond is de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Schiedam geïnstalleerd. Een kleine twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen werden de 35 verkozen raadsleden beëdigd door burgemeester Cor Lamers. Naast de installatie was ook ruimte voor een reflectie op de verkiezingsuitslag, maar daarbij was weinig inhoudelijk vuurwerk te bespeuren.

Dinsdagavond is de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Schiedam geïnstalleerd. Een kleine twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen werden de 35 verkozen raadsleden beëdigd door burgemeester Cor Lamers. Daarbij waren veel familieleden en vrienden aanwezig.

De vergadering liet zich kenmerken door formele plichtmatige handelingen. Na een feitenrelaas van burgemeester Cor Lamers over de samenstelling van de gemeenteraad, werd de officiële beëdiging voltooid. Alle raadsleden legden de eed en belofte af. Verder werden de raadsleden (bijna als een schoolklas) toegesproken door Lamers met de do’s en don'ts van een raadslid en gaf gemeentesecretaris Caroline Bos een toelichting op de handreiking vanuit de gemeente aan de raadsleden om het raadswerk inhoudelijk een zetje in de rug te geven.

Formatie

De installatie van de raad is een eerste stap naar de vorming van een nieuw stadsbestuur. Waar Vlaardingen de verkenningsfase voor de vorming van een nieuw college al achter de rug is (vanaf a.s. donderdag gaan zes partijen met elkaar al onderhandelen over de inhoud) is dat proces in Schiedam nog niet op gang gekomen. Verkenner Nathalie Gouweleeuw (VVD) liet eerder al weten het proces rustig aan te willen vangen, omdat zij vindt dat alle plichtplegingen voorgaan.

Iedere partij kreeg dinsdagavond de gelegenheid om iets te zeggen over de verkiezingsuitslag. Daar lag de kans om iets van inhoud aan de vergadering toe te voegen, al viel dat tegen. De rustige aanloop van het formatieproces gaf de raadsleden de ruimte om relatief onbevangen een reflectie te houden op de verkiezingsuitslag. Tussen de weinig inspirerende betogen met felicitaties, analyses en voorgelezen opsommingen van standpunten door werd her en der ook iets zinnigs gezegd over de formatie.

Zo herhaalde Yorick Haan (GroenLinks) zijn wens voor een zo sociaal en progressief mogelijk college. “Er is een progressief linkse meerderheid”, stelt Haan die verder niet ingaat op de mogelijke gevolgen daarvan. Petra Zwang (PvdA) was in haar vlakke betoog op één punt tegenstrijdig. Vrijwel direct na de zin “Een mooier Schiedam kan alleen als wij niemand uitsluiten”, waar het ging over de Schiedamse bevolking in het algemeen, vervolgde Zwang: “We moeten ‘nee’ zeggen tegen partijen die Schiedammers tegen elkaar opzetten”, zonder daarbij te benoemen welke partij Zwang bedoelt. John van Sliedregt (D66) vindt het belangrijk dat ‘alle achtergronden vertegenwoordigd zijn’ in een nieuw college. Ook zette hij gevoelsmatig een stapje terug en ziet hij D66 niet als eerste gesprekspartner. “Spreek met de winnaars van de verkiezingen.”

Achter de schermen

Waar het voor de buitenwereld op een eerste aanzet van een formatie lijkt, is de verkenning achter de schermen al volop aan de gang. ‘Off the record’ wordt al gesproken met partijen onderling en worden er al combinaties gemaakt. Dat vermoeden werd onderstreept door Maarten Reuderink (OuderenPartij Schiedam): “We zijn heel nieuwsgierig hoe dit spel nu gespeeld gaat worden. Er lopen verschillende parallelprocessen en iedereen in de raad weet dat dat zo is.”

Aanstaande maandag zal in een openbare collectieve bijeenkomst een eerste stap worden gezet in het verkenningsproces. Vanaf woensdag 6 april vinden individuele gesprekken plaats. Op donderdag 21 april zal de verkenner het rapport presenteren met een advies.

Samenstelling gemeenteraad

  • VVD (6 zetels)
  • Denk (4 zetels)
  • GroenLinks (4 zetels)
  • PvdA (4 zetels)
  • D66 (3 zetels)
  • OuderenPartij Schiedam (3 zetels)
  • Progressief Schiedam (3 zetels)
  • Alles voor Schiedam (2 zetels)
  • AOV (2 zetels)
  • CDA (2 zetels)
  • Lokaal Onafhankelijk Schiedam (2 zetels)