advertentie
maandag 04 april 2022 14:25

Gemeente maakt tot nu toe 2,5 miljoen euro kosten voor 113 Oekraïense vluchtelingen

Gemeente maakt tot nu toe 2,5 miljoen euro kosten voor 113 Oekraïense vluchtelingen De Patria, bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, ligt nu nog naast De Nassau, een schip waarop eveneens vluchtelingen worden opgevangen

De gemeente Schiedam heeft tot nu toe 2,5 miljoen euro uitgegeven voor de opvang van 113 Oekraïense vluchtelingen in Schiedam. De kosten zijn, door 'het spoedeisende karakter' nog niet volledig, zo waarschuwt de gemeente. Het gaat om een schatting van de kosten voor de eerste zes maanden voor onder andere huur (het tijdelijke verblijf, sinds 16 maart, van vluchtelingen in een hotel en een B&B), aanbod activiteiten en locatiemanagement.

Schiedam - De gemeente Schiedam heeft tot nu toe 2,5 miljoen euro uitgegeven voor de opvang van 113 Oekraïense vluchtelingen in Schiedam.

De kosten zijn, door 'het spoedeisende karakter' nog niet volledig, zo waarschuwt de gemeente. Het gaat om een schatting van de kosten voor de eerste zes maanden voor onder andere huur (het tijdelijke verblijf, sinds 16 maart, van vluchtelingen in een hotel en een B&B), aanbod activiteiten en locatiemanagement.

'Het Rijk heeft toegezegd dat alle gemaakte kosten worden vergoed' stelt de gemeente. 'Het vergoedingsbedrag voor huisvestingskosten is door het Rijk vastgesteld op 100 euro per persoon per dag. Dit is dus exclusief kosten voor leefgeld, onderwijs en dergelijke'.

Leefgeld

Oekraïense vluchtelingen kunnen volgens de gemeente op dit moment vaak moeilijk bij hun geld. 'Daarom heeft het kabinet toegezegd dat zij leefgeld zullen ontvangen. De definitieve regeling hiervoor volgt nog. De leefgeldregeling is daarom in de financiële berekeningen nu niet meegenomen. De uitvoering zal in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam op gelijke wijze plaatsvinden. Het uitkeren van leefgeld zal vooralsnog verlopen via Stroomopwaarts, dat hiermee  waarschijnlijk deze week zal beginnen. De leefgeldbedragen zijn vastgesteld op hetzelfde niveau als het COA hanteert voor asielzoekers.'

113 Oekraíense vluchtelingen in Schiedam, 33 kinderen naar school in Schiedam

Per 1 april 2022 zijn er volgens de gemeente in totaal 113 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in Schiedam. 'Daarvan verblijven er 81 bij particulieren en 32 in de gemeentelijke opvang. Onder de vluchtelingen bevinden zich 41 kinderen. Het werkelijke aantal vluchtelingen in onze stad ligt mogelijk iets hoger, omdat Oekraïners in ieder geval maximaal 180 dagen in Nederland mogen verblijven zonder verblijfsvergunning. Ook geldt er voor hen geen verplichting om zich in te schrijven. Het is overigens wel wenselijk dat zij zich inschrijven, omdat zij dan in aanmerking komen voor ondersteuning en uitkeringen.

Op dit moment krijgen 8 kinderen basisonderwijs op de Wereldschool in Schiedam. Daar komen er volgens de gemeente in de komende dagen nog 11 bij. Voortgezet onderwijs wordt aangeboden door De Internationale Vos op het Bachplein in Schiedam. Daarvan maken op dit moment 13 kinderen gebruik.

Mogelijke uitbreiding van de opvang

Hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt is onzeker. 'Dit heeft grote invloed op de stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. Onze verwachting is dat de gemeente aanvullende opvanglocaties beschikbaar zal moeten stellen. Daarnaast is het goed voorstelbaar dat de noodzaak tot opvang langer zal duren dan de 3 tot 6 maanden waarvan aanvankelijk sprake was. De kosten voor aanvullende locaties of een langer verblijf zijn nog niet in beeld; ze zijn dus ook niet meegenomen in de hiervoor genoemde raming. Het budget zal om die reden nog worden bijgesteld op het moment dat de omstandigheden en daadwerkelijke kosten scherper in beeld zijn.'