advertentie
dinsdag 05 april 2022 19:50

Veel politie en moskeebezoekers, maar Pegida laat zich niet zien in Schiedam

Veel politie en moskeebezoekers, maar Pegida laat zich niet zien in Schiedam Foto's: SCHIE

Om 19:00 uur zou anti-islam beweging Pegida Nederland, ondanks een verbod door burgemeester Lamers, 'demonstreren' in Schiedam. Er was een hoop politie op de been en veel meer moskeebezoekers dan gebruikelijk, maar Pegida liet zich niet zien in Schiedam.

Schiedam - Om 19:00 uur zou anti-islam beweging Pegida Nederland, ondanks een verbod door burgemeester Lamers, 'demonstreren' in Schiedam. Er was een hoop politie op de been en veel meer moskeebezoekers dan gebruikelijk, maar Pegida liet zich niet zien in Schiedam.

Al voor 18:00 uur verzamelen de eerste agenten zich in Schiedam, op het Stadserf staan dan twee politiebusjes en een motoragent rijdt rond op de Broersvest.

Het van oorsprong Duitse Pegida ('Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland') zou vandaag, dinsdag 5 april, om 19:00 uur 'een barbecuetour' door Nederland starten in Schiedam, voor de Muradiye moskee aan de Raam. De groep had vooraf goede hoop dat de 'demonstratie' nu niet verboden zou worden want 'de tijd dat gemeenten demonstraties met smoesjes corona maatregelen konden verbieden zijn voorbij'. Pegida zou in totaal op 12 plekken in Nederland gaan barbecueën tijdens de islamitische vastenmaand.

pegida1

Burgemeester Lamers verbood de bijeenkomst op grond van openbare orde en van (verkeers)veiligheid. Bovendien vond hij het 'onnodig provocerend om voor de deur van een moskee tijdens de ramadan vleesgerechten op een barbecue of in een magnetron klaar te maken'.

Het verbod gold ook voor de Yildiz moskee aan de Dr. Schaepmansingel, die volgens de gemeente door Pegida als alternatief was voorgesteld. De burgemeester stond een demonstratie wel toe op het Stadserf, de locatie waar in Schiedam doorgaans demonstraties en manifestaties plaatsvinden. 'Het besluit van de burgemeester is vrijdagmiddag aan Pegida verzonden' meldde de gemeente.

Pegida niet onder de indruk van verbod

Pegida is niet onder de indruk van het verbod en noemt de argumenten van burgemeester Lamers 'smoesjes'. In slecht Nederlands schrijft Pegida op haar website: 'Wij hebben direct na besluit zowel aan gemeente als contactpersoon politie meegedeeld, dat wij besluit niet accepteren, verder elke samenwerking als contact verbreken in aanloop naar de demonstratie op 05.04.2022. Onze groep demonstranten is hiervan op de hoogte, kunnen helaas nu niet openbaar melden welke locatie we zullen opduiken, dat het niet de Stadserf is, moge duidelijk zijn. Tot dinsdag' .

Druk bij de Muradiye moskee

Het is om even voor 19:00 uur al ongewoon druk bij de Muradiye moskee aan de Raam. Volgens gemeenteraadslid Cemil Kahramanoglu van Denk is het zelfs 'belachelijk druk'. Veel moskeebezoekers zijn er nu al om de moskee 'te beschermen', normaal komen de gelovigen tijdens de ramadan pas rond 20:00 uur naar de moskee. Er is zo'n tien man politie, de sfeer is gemoedelijk.

'Jongeren klemgereden en gecontroleerd'

ANP-fotograaf Bob van Keulen schrijft op Twitter dat de politie 'jongeren op scooters klem rijdt en controleert'. Ook wij zien veel jongeren in de straten rondom de moskee hangen. 'Die hebben duidelijk wel zin in een beetje sensatie' meldt onze verslaggever ter plaatse.

Rustig bij Yildiz moskee aan de Dr. Schaepmansingel

Bij de Yildiz moskee aan de Dr. Schaepmansingel is het beduidend rustiger dan bij de Muradiye moskee. Hier zijn vier politiemensen aanwezig. Geen grote horde moskeebezoekers die extra vroeg zijn gekomen om de moskee te beschermen. De politie bevestigt dat het rustig is 'zoals je zelf ziet'.

WhatsApp Imawwge 2022 04 05 at 19.24.08

Stadserf verlaten

Op het Staderf staat nog één politiebusje. De politie gaat er duidelijk niet van uit dat Pegida zich op het Stadserf gaat laten zien.

Wel staat er extra politie-inzet staat klaar bij de molen de Drie Koornbloemen, niet ver van de Muradiye moskee.

WhatsApp Imag2e 2022 04 05 at 19.10.08

Overigens is ook de demonstratie van Pegida die voor morgen was aangekondigd bij de Al Fourgaan moskee in Eindhoven, door burgemeester John Jorritsma van Eindhoven verboden.