advertentie
woensdag 06 april 2022 13:37

Tienermoeders: een van de laatste taboes in Nederland, verkiezing zet in op aanpakken stigma

Tienermoeders: een van de laatste taboes in Nederland, verkiezing zet in op aanpakken stigma Tara Boxman

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 1500 meisjes tot 20 jaar moeder na een ongeplande zwangerschap. Daar waar op latere leeftijd een zwangerschap vaak met felicitaties gepaard gaat, is dat bij tienermoeders zelden het geval. De Schiedamse Tara Boxman is woordvoerder en voorzitter Tienermoeder van het Jaar.

Schiedam - Jaarlijks worden in Nederland zo’n 1500 meisjes tot 20 jaar moeder na een ongeplande zwangerschap. Daar waar op latere leeftijd een zwangerschap vaak met felicitaties gepaard gaat, is dat bij tienermoeders zelden het geval. De Schiedamse Tara Boxman is woordvoerder en voorzitter Tienermoeder van het Jaar.

'Vaak lopen ze thuis, op school, in de zorg, bij instanties en buiten tegen meningen en vooroordelen aan en dat is in de afgelopen decennia niet veranderd. Om het stigma rond tienermoeders aan te pakken starten 5 ex-tienermoeders de campagne #wegmetdatstigma met als hoogtepunt de verkiezing van de tienermoeder van het jaar' aldus Tara Boxman, die ook één van de presentatoren van het live televisieprogramma Onder Ogen is.  

'De helft van de tienermoeders in Nederland krijgt te horen dat studeren kansloos is met een kind op schoot en een groot deel van de volwassenen denkt zelf beter voor het kind te kunnen zorgen dan de moeder zelf. Initiatiefnemer Tara Boxman vertelde al eerder in haar boek van Tienermoeder naar Zakenvrouw over haar ervaringen als jonge moeder en dat de grootste uitdaging bij tienermoeders niet eens het zorgen voor een kind is, maar het dealen met de omgeving. Door de reacties en verhalen van andere ex-tienermoeders werd ze gemotiveerd om de schouders te zetten onder het aanpakken van dit stigma.

#wegmetdatstigma

De oneerlijke benadering en schaamteloze vooroordelen worden in de campagne op een prikkelende, maar positieve manier aan de kaak gesteld. In de campagne worden bestaande en voormalige tienermoeders gebruikt, die eerlijk vertellen over hun ervaringen'.

Tienermoeder van het jaar

Sluitstuk voor het initiatief is de verkiezing van de tienermoeder van het jaar, die voor de tweede keer plaatsvindt. 'Met deze verkiezing wil de initiatiefnemer niet alleen jonge moeders een hart onder de riem steken, maar ook anderen stimuleren zich openlijk uit te spreken tegen het stigma waar tienermoeders mee worstelen. De verkiezing heeft drie categorieën, jonge moeders in de leeftijd tot en met 24 jaar (de tienermoeders van nu), moeders van 25 jaar en ouder (de voormalige tienermoeders) en de aanmoedigingsprijs voor jonge moeders met een bijzonder verhaal. In de voorrondes worden er per categorie drie jonge moeders genomineerd en uiteindelijk wint er per categorie één inspirerende, gemotiveerde tienermoeder.'

De bekendmaking van de winnaars staat gepland op 16 april 2022 van 14.00 – 17.00 uur in het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam.