advertentie
zaterdag 23 april 2022 10:52

Nawal H. voor de rechter, IS-vlag gevonden in de Schiedamse woning van haar en haar man

Nawal H. voor de rechter, IS-vlag gevonden in de Schiedamse woning van haar en haar man Een IS vlag

Vrijdag staat de 36-jarige Nawal H. uit Schiedam terecht in Rotterdam, samen met vier andere IS-vrouwen tijdens een eerste, korte zitting. In de Schiedamse woning van haar en haar man is onder andere een IS-vlag gevonden. Nawal H. vertrok in augustus 2015 naar Mosoel in Irak, samen met haar man en kinderen. De man stond op de loonlijst van IS en zat volgens het OM bij een gevechtseenheid. In de woning van het stel in Schiedam is een IS-vlag gevonden en DVD's met jihadistisch materiaal. "In de schuur", voegt advocate Mirjam Levy toe. "Nawal wist daar niets van."

Vrijdag staat de 36-jarige Nawal H. uit Schiedam terecht in Rotterdam, samen met vier andere IS-vrouwen tijdens een eerste, korte zitting. In de Schiedamse woning van haar en haar man is onder andere een IS-vlag gevonden.

Nawal H. vertrok in augustus 2015 naar Mosoel in Irak, samen met haar man en kinderen. De man stond op de loonlijst van IS en zat volgens het OM bij een gevechtseenheid. In de woning van het stel in Schiedam is een IS-vlag gevonden en DVD's met jihadistisch materiaal. "In de schuur", voegt advocate Mirjam Levy toe. "Nawal wist daar niets van."

Volgens Levy heeft haar cliënt een zware tijd achter de rug. "Ze werd overvallen door het besluit van haar man om te vertrekken. Uit angst om haar kinderen kwijt te raken, is zij meegegaan. Dat zij in een IS-vrouwenhuis belandde, was geen vrije keuze. Het was overleven voor haar, zeker in het Koerdische kamp later. Ze behoorde tot de gematigde vrouwen en hield zich niet aan de IS-regels. Ze was modern gekleed en droeg geen sluier. Ze is bedreigd en haar tent is in brand gestoken."

Het OM denkt dat de vrouw zich van de domme houdt. "In 2015 was het Kalifaat al uitgeroepen door een van de meest verschrikkelijke terreurorganisaties ooit. Moet je dan verbaasd zijn als je in een IS-huis komt te wonen? Daar geloof ik niks van."

De rechter in Rotterdam ziet bij alle vijf de vrouwen genoeg bewijs dat zij betrokken waren bij activiteiten van IS. Zij blijven in ieder geval vastzitten tot de volgende zitting in juni. De inhoudelijke behandeling is waarschijnlijk pas na de zomer.

Bijdrage: Rijnmond