advertentie
dinsdag 17 mei 2022 21:16

Lesley en Jerco redden vrouw en kind bij brand Heemskerkstraat: 'Ik voel me geen held. Ik heb gedaan wat ik moest doen'

Een dag na hun reddingsactie in de Heemskerkstraat in Nieuwland zijn loodgieter Lesley en cv-monteur Jerco weer gewoon hard aan het werk. Maar hun actie, waarbij ze twee mensen redden bij een woningbrand, heeft wel behoorlijk wat indruk gemaakt. "Toen ik later die dag de straat in kwam lopen, begonnen mensen spontaan te klappen", zegt Lesley.

Een dag na hun reddingsactie in de Heemskerkstraat in Nieuwland zijn loodgieter Lesley en cv-monteur Jerco weer gewoon hard aan het werk. Maar hun actie, waarbij ze twee mensen redden bij een woningbrand, heeft wel behoorlijk wat indruk gemaakt. "Toen ik later die dag de straat in kwam lopen, begonnen mensen spontaan te klappen", zegt Lesley.

Lesley Tap en Jerco Wynia waren maandagmorgen in de Heemskerkstraat bezig met een klus zoals ze die wel vaker hebben. Lesley was aan het werk bij een "renovatie in een woninkie hierachter", terwijl Jerco cv-ketels aan het vervangen was.

"Ik hoorde wat geknetter achter me", begint Lesley met vertellen. "Ik zag bij een van de woningen een brand. Een paar tellen later ging de deur open en kwam een vrouw naar buiten. Toen sloegen al de eerste vlammen naar buiten. Toen riep ik 'ladder, we hebben een ladder nodig!'."

Een stukje verderop stond Jerco bij zijn bestelbus. "Ik hoorde iemand roepen om een ladder. Die heb ik toevallig in mijn bus liggen. Ik heb dat ding meteen gepakt."

Lesley had geen idee wie Jerco was. Maar belangrijker was dat hij een ladder had meegenomen. De loodgieter klom omhoog en hielp een vrouw over de balustrade van het balkon. Vervolgens klom de vrouw zelf naar beneden. "Dat was nog niet zo makkelijk, want door de rook zag je eigenlijk niets meer", zegt Lesley. "Maar die vrouw had daar geen minuut langer moeten staan, want het sloeg daarna aan alle kanten naar buiten."

Onderaan de ladder begon de vrouw te schreeuwen dat haar kind nog altijd in de woning was. Jerco was inmiddels al om het gebouw gelopen en via de voorkant de portiek binnengegaan. "Ik hoorde de vrouw ook. En toen kwam ik op de galerij - goddank - dat ventje tegen. Ik heb het gelijk onder mijn arm gepakt en mee naar beneden genomen."

Held of niet?

Korte tijd later stonden de twee mannen bij medewerkers van de ambulance om nagekeken te worden. Jerco had nagenoeg geen rook binnengekregen, maar dat was voor Lesley wel anders. "Ik moest ook mee naar het ziekenhuis. Daar hebben ze een hartfilmpje gemaakt en mijn longen nagekeken. Waarschijnlijk heb ik nog wel een paar dagen hoestbuien en ik moet het goed in de gaten houden."

Eenmaal thuisgekomen zagen beide mannen nog tientallen keren de film van die dag voorbijkomen. "Ik wil er ook niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als we niet zo snel in actie waren gekomen", zegt Lesley. Hij krijgt bijval van Jerco: "Ik heb daar echt over liggen malen gisteravond. Gelukkig is alles goed afgelopen."

"Nee, ik voel me geen held. Ik heb gedaan wat ik moest doen", beschrijft Lesley zijn actie. "Je krijgt een adrenalinestoot en je komt in actie. Je hoopt toch wel dat iedereen meteen in actie komt als er zoiets gebeurt. Je denkt er niet over na."

Beide heren zijn wel trots op wat ze hebben gedaan, geeft Lesley aan: "Toen ik gistermiddag terugkeerde in de straat begonnen mensen spontaan te klappen voor me. En op sociale media word je heel veel keer genoemd. Ja, ik ben wel trots."

Beelden: Rijnmond en Flashphoto.nl

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media