advertentie
donderdag 16 juni 2022 23:13

Corendon verplaatst 150 vluchten van Schiphol naar Rotterdam

Corendon verplaatst 150 vluchten van Schiphol naar Rotterdam Foto: SCHIE

Reisorganisatie Corendon verplaatst in juli en augustus zo'n 150 vluchten van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. Corendon zegt niet te willen afwachten "hoeveel vluchten het moet inleveren" op Schiphol. Luchthaven Schiphol schrapt deze zomer enkele honderden vluchten per dag.

Reisorganisatie Corendon verplaatst in juli en augustus zo'n 150 vluchten van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. Corendon zegt niet te willen afwachten "hoeveel vluchten het moet inleveren" op Schiphol. Luchthaven Schiphol schrapt deze zomer enkele honderden vluchten per dag.

De luchthaven legt de laatste hand aan plannen om deze zomer vluchten te schrappen vanwege de drukte en het personeelstekort. Vanavond geeft de luchthaven daarover meer duidelijkheid in een persconferentie.

Corendon laat in een verklaring weten dat aan de verplaatsing van de vluchten gewerkt is sinds de chaotisch verlopen meivakantie op Schiphol. "Door snel te handelen hadden we de mogelijkheid om de beperkte ruimte te gebruiken die er in Rotterdam nog was", zegt directeur Steven van der Heijden.

Naast de 150 te verplaatsen vluchten annuleert Corendon 35 vluchten. Dat gebeurt volgens de reisaanbieder door vluchten samen te voegen. Met de ingrepen zegt het bedrijf een kwart van de eigen vluchten vanaf Schiphol weg te halen.

"We begrijpen dat sommige klanten het vervelend vinden om vanaf een andere luchthaven te vertrekken, maar het is een beter alternatief dan de hele vakantie te moeten annuleren", aldus Van der Heijden.

Probleem Schiphol niet oplossen

"We willen graag ons steentje bijdragen, maar kunnen het probleem van Schiphol niet oplossen." Dat zegt Raymond de Jong van Rotterdam The Hague Airport in reactie op het nieuws dat de luchthaven bij Amsterdam komende zomer vluchten wil schrappen of verplaatsen wegens personeelstekort.

Het Rotterdamse vliegveld kan tot drie vluchten per dag overnemen. Dat zet niet echt zoden aan de dijk, want het gaat op Schiphol om tientallen vluchten.

Meer ruimte dan maximaal drie vluchten per dag is er niet bij Rotterdam The Hague Airport. De geluidsnormen en uitstootnormen worden anders overschreden. En ook qua eigen personeel zit de luchthaven met drie extra vluchten per dag aan de max.

Honderden minder vluchten per dag op Schiphol

Luchthaven Schiphol schrapt deze zomer enkele honderden vluchten per dag. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het gaat om vertrekkende en aankomende vluchten.

In de drukke zomermaanden handelt Schiphol normaal gesproken maximaal 1400 vluchten per dag af. Omdat er een groot personeelstekort is, worden daar nu een paar honderd vluchten vanaf gehaald.

De verwachting is dat de maatregel iedere dag tienduizenden passagiers raakt, met name in de weken van de zomervakantie.

In de meivakantie werden met name in weekenden ook vluchten geschrapt maar dat waren er dan vaak tientallen. Bovendien ging het toen veelal om lijnvluchten, nu zullen ook vakantievluchten geraakt worden. Die gaan veel minder frequent, waardoor veel mensen hun vakantie in het water zien vallen.

Het is aan luchtvaartmaatschappijen en reisaanbieders om geschrapte vluchten te verplaatsen of definitief te annuleren en passagiers om te boeken.

Bijdrage: Rijnmond