advertentie
vrijdag 15 juli 2022 16:38

BOA’s schrijven meeste bekeuringen uit in Schiedam-Oost; hoe scoort jouw wijk?

BOA’s schrijven meeste bekeuringen uit in Schiedam-Oost; hoe scoort jouw wijk? Foto: Flashphoto.nl

Bijna de helft van alle bekeuringen die in de afgelopen twee jaar in Schiedam door handhavers worden uitgeschreven, zijn uitgeschreven in Schiedam-Oost. Met 46 procent van het totaal aantal bekeuringen door handhavers scoort Oost ruim 2,5 keer zo slecht als de nummer twee in de lijst Schiedam Centrum. Daar werd achttien procent van het totaal aantal bekeuringen uitgeschreven. Zo blijkt uit cijfers die SCHIE heeft opgevraagd bij de gemeente Schiedam.

Bijna de helft van alle bekeuringen die in de afgelopen twee jaar in Schiedam door handhavers worden uitgeschreven, zijn uitgeschreven in Schiedam-Oost. Met 46 procent van het totaal aantal bekeuringen door handhavers scoort Oost ruim 2,5 keer zo slecht als de nummer twee in de lijst Schiedam Centrum. Daar werd achttien procent van het totaal aantal bekeuringen uitgeschreven. Zo blijkt uit cijfers die SCHIE heeft opgevraagd bij de gemeente Schiedam.

Van mei 2020 tot en met mei 2022 schreven handhavers in totaal 33.953 bekeuringen uit in Schiedam. De hoge score van Schiedam-Oost komt met name door de sectie Fiscale naheffing, zoals de gemeente het noemt. Een fiscale naheffing is het achteraf betalen van een belasting en in dit geval de parkeerbelasting. Kort gezegd; van iedere 100 bonnen die handhavers uitschrijven in heel Schiedam, zijn er 37 voor parkeervergrijpen, zoals het niet betalen in een betaald parkerenzone in Schiedam-Oost. Het centrum van de stad komt wat betreft parkeerboetes ook op plek twee. Iets meer dan 1 op de 10 bekeuringen die door handhavers is uitgeschreven is een parkeerbon in het Centrum.

Overigens is dat ook niet zo vreemd dat wanbetalers van het betaald parkeren in Oost wat sneller de pineut zijn dan in andere gebieden van de stad. Uit dezelfde cijfers van de gemeente Schiedam blijkt dat 70 procent van de inspecties met de scanauto in die wijk plaatsvinden.

Bekijk hieronder hoeveel bekeuringen er in jouw wijk zijn uitgeschreven.

Naast parkeerbonnen mogen boa’s ook andere vergrijpen bekeuren zoals openbare dronkenschap, naastplaatsingen van afval en kleine verkeersovertredingen. Vooral in Schiedam-West werden veel van dat soort bekeuringen gegeven. Zo’n tien procent van alle bekeuringen werd gegeven voor een licht vergrijp in Schiedam-West. Maar ook Oost scoort hier wederom hoog met 8 procent van het totaal aantal boetes.

Zwerffietsen

De boa’s zijn ook belast met de taak om zwerffietsen op te sporen en te verwijderen. Zwerffietsen zijn fietsen die op openbaar terrein zijn gestald en waarvan de eigenaar niet de bedoeling heeft om de fiets nog op te halen, of simpelweg is vergeten. In de strijd tegen de zwerffiets plakt de gemeente labels aan fietssturen. De gedachte daarachter is dat iemand die z’n fiets regelmatig gebruikt het label van de fiets haalt. Aan fietsen die niet meer gebruikt worden blijft het label hangen. Alle fietsen waar een ruime tijd later nog een label aan hangt worden verwijderd.

In Schiedam-Oost zijn de afgelopen twee jaar de meeste fietsen gelabeld. Maar liefst 30 procent van alle labels die door de handhaving zijn geplakt, werden op fietsen geplakt die in Schiedam-Oost stonden. Op ruime afstand volgt Groenoord/Kethel met 15,5 procent.

Het aantal labels doet vermoeden dat in Oost ook de meeste fietsen worden weggehaald, maar niets is minder waar. De meeste fietsen worden namelijk verwijderd in het industriegebied rondom de A20. De logische verklaring daarvoor is, dat het trein-, bus- en metrostation Schiedam Centrum volgens de wijkenkaart in het industriegebied ligt. Veel mensen reizen eerst met hun fiets naar het station om vervolgens met het openbaar vervoer naar hun plaats van bestemming te reizen. In totaal verwijderde de handhaving 1.651 fietsen in het industriegebied. In totaal werden in twee jaar tijd 3.348 fietsen in Schiedam verwijderd.

Opvallend is dat maar vijf procent van alle labels die de afgelopen twee jaar in de stad op fietsen werden geplakt, op fietsen terecht is gekomen in dit gebied. Ook dat is eenvoudig te verklaren. De handhaving verwijdert namelijk ook foutief geparkeerde fietsen en fietsen die door de manier waarop ze gestald zijn een gevaar voor de omgeving vormen.

Een gewaarschuwd mens

Naast het uitschrijven van bekeuringen en verwijderen van fietsen delen handhavers ook waarschuwingen uit. Want niet ieder vergrijp hoeft gelijk bekeurd te worden. Vooral in Groenoord/Kethel en Schiedam Centrum worden veel waarschuwingen uitgedeeld. Iets minder dan de helft (45 procent) van alle waarschuwingen werden in Groenoord, Kethel of het centrum gegeven.