advertentie
donderdag 21 juli 2022 18:13

Omstreden subsidieregeling zorgt voor problemen bij Frankelandgroep: ouderen verliezen ontmoetingsplekken

Ze werden volop bezocht, maar moeten nu noodgedwongen de deuren sluiten, de Suite, de Valm en de Nieuwe Harg. Drie ontmoetingscentra van de Frankelandgroep kunnen niet meer op subsidie van de gemeente rekenen. Het besluit houdt de gemoederen bezig en zorgt voor beroering bij zowel het personeel als de lokale politiek. Naast de drie ontmoetingscentra geldt de subsidiestop ook voor de zogenaamde ‘wijkfunctie’ van de Frankelandgroep. Het gaat om de locaties Frankeland, Jacobs Gasthuis, Schiewaegh en Spaland. De wijkfunctie betreft activiteiten in het kader van welzijn, sport en cultuur die onder andere de sociale cohesie en de kwaliteit van leven in de wijk moeten verhogen.

Ze werden volop bezocht, maar moeten nu noodgedwongen de deuren sluiten, de Suite, de Valm en de Nieuwe Harg. Drie ontmoetingscentra van de Frankelandgroep kunnen niet meer op subsidie van de gemeente rekenen. Het besluit houdt de gemoederen bezig en zorgt voor beroering bij zowel het personeel als de lokale politiek.

Naast de drie ontmoetingscentra geldt de subsidiestop ook voor de zogenaamde ‘wijkfunctie’ van de Frankelandgroep. Het gaat om de locaties Frankeland, Jacobs Gasthuis, Schiewaegh en Spaland. De wijkfunctie betreft activiteiten in het kader van welzijn, sport en cultuur die onder andere de sociale cohesie en de kwaliteit van leven in de wijk moeten verhogen.

Volgens directeur van de Frankelandgroep Ben de Koning is die wijkfunctie essentieel. “Je moet je voorstellen wat er zou gebeuren als we van de een op de andere dag zouden zeggen tegen al die mensen zeggen, ‘u kunt Frankeland, Jacobs gasthuis, Spaland of Schiewaegh niet meer, want dat wordt niet meer betaald’, dat is verschrikkelijk.” 

In de papieren lopen

Een groep van 450 mensen maakt daar, volgens De Koning, nu gebruik van. Als de wijkfunctie wegvalt, loopt dat voor de gemeente flink in de papieren, stelt De Koning. “Dat betekent dat deze mensen hele andere dingen nodig zullen hebben en dat kost de gemeente goud. Die mensen moeten ergens naar toe en hebben vervoer op maat nodig. Die hebben veel meer aandacht en begeleiding van anderen nodig. Dingen die nu vanzelf gaan moet je dan weer gaan organiseren.”

Op dit moment houdt de Frankelandgroep de wijkfunctie nog in de lucht door middel van eigen middelen. De drie ontmoetingscentra zijn gesloten, maar worden niet definitief afgestoten. 

Samen Schiedam 

Het besluit om over te gaan op een subsidiestop komt voort uit de werkwijze ‘Samen Schiedam’. Een subsidietechniek die omstreden blijkt voor veel organisaties in de stad. Het model bestaat uit verschillende ‘thematafels’. Per thema wordt er iedere subsidieperiode een apart deelplan gemaakt. “Ik ken geen enkele partij in Schiedam, die blij is geweest met dit systeem.” Volgens De Koning is de werkwijze vanaf het minuut één al een ‘rampzalige techniek’: “Het levert niks op, het heeft enkel wrijving opgeleverd tussen partijen die aan die tafel, met lappen tekst. Het wordt nu ook weer afgestoten. In twee jaar moet er wat anders verzonnen worden en die twee jaar is helder, want er is nu voor twee jaar subsidie toegekend.” 

‘Zijn aanleunbewoners wijkbewoners?’

De kritiek van De Koning richt zich met name op de ambtelijke beoordelaars. “Ik heb zelf een beoordelingsformulier gezien. In een van de formulieren staat ‘zijn aanleunbewoners wijkbewoners?’ Ja, natuurlijk zijn dat wijkbewoners! Dat zijn er 450 die ze niet hebben gezien, dus de impact daarvan hebben ze niet gemeten. Het is ook niet zo dat ze het veranderen nu ze het weten, nee dat wordt zo gelaten.” 

Volgens De Koning worden er keuzes gemaakt door de verkeerde personen. “Er wordt nu op basis van niks keuzes gemaakt, terwijl die politiek gemaakt zouden moeten worden. Ik denk dat als je moet beslissen als stad tussen wat ga je wel subsidiëren en wat ga je niet subsidiëren, dat moet in collegeverband plaatsvinden. Niet met vragenformulieren en ambtenaren die cijfers toekennen. Ik vind het onbestaanbaar dat je op die manier keuzes maakt.” 

Geitenpaadje

De Koning hoopt op een geitenpaadje om voor zowel de ontmoetingscentra, als de wijkfunctie van de Frankelandgroep. “Ik hoop op een soort Tom Poes-achtige list. Het laatste wat Patricia van Aaken mij heeft verteld is dat er op een ander gebied onderbesteding is en dat dat wellicht een categorie is waar ons project beter in past. Dat is bij ‘Wonen en Zorg’ van de WMO. Daar is in corona jaren onderbesteding geweest, misschien dat daaruit subsidiëring mogelijk is. We gaan het zien.”

Inmiddels hebben het AOV en Ouderenpartij Schiedam schriftelijke vragen gesteld aan het college over de subsidiestop.

Verantwoordelijk wethouder Petra Zwang wil op dit moment niet reageren op de vragen van SCHIE. Op dit moment loopt er een bezwaarschrift tegen de gemeente. Deze week hoopt Zwang in gesprek te gaan met Ben de Koning over de huidige gang van zaken.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media