advertentie
donderdag 28 juli 2022 19:16

Frans Hamerslag wil wethouder zijn voor mens, dier en natuur: ‘Een samenleving bestaat niet alleen uit mensen’

Nog maar net wethouder en nu al ‘keihard’ tegen de lamp gelopen. Frans Hamerslag (Progressief Schiedam) neemt plaats in zijn stoel in zijn nieuwe kantoor op de bestuursvleugel van het Stadserf. “Ik heb een nieuw bureau gekregen op dit kantoor en de lamp is nog niet verhangen”, zegt de kersverse wethouder. “Zodra ik nu opsta, stoot ik keihard mijn hoofd tegen de lamp.”

Nog maar net wethouder en nu al ‘keihard’ tegen de lamp gelopen. Frans Hamerslag (Progressief Schiedam) neemt plaats in zijn stoel in zijn nieuwe kantoor op de bestuursvleugel van het Stadserf. “Ik heb een nieuw bureau gekregen op dit kantoor en de lamp is nog niet verhangen”, zegt de kersverse wethouder. “Zodra ik nu opsta, stoot ik keihard mijn hoofd tegen de lamp.”

Het was nooit de ambitie van Hamerslag om wethouder te worden. Toch was het na zestien jaar ervaring als raadslid een logische stap. Hamerslag is als wethouder onder andere verantwoordelijk voor cultuur, dienstverlening, dierenwelzijn, duurzaamheid, horeca en evenementen, mobiliteit en personeel en organisatie. Vooral dierenwelzijn is een punt waar Hamerslag zich namens Progressief Schiedam voor in wil zetten.

“Heel belangrijk daarin is zorgen voor een omgeving die geschikt is voor dieren. Als je het hebt over dierenwelzijn wordt er al snel gedacht aan de honden en de katten. Nee, dat zijn ook de vogels, de mieren, de torretjes en vooral ook de bijen. Die dieren samen maken dat onze leefomgeving prettiger wordt. Omdat de te bereiken heb je groen nodig in de stad.”

Samen

Drie weken geleden is het coalitieakkoord ‘Verder, voor een kleurrijke stad’ gepresenteerd. Een akkoord op hoofdlijnen waarvan vooral de samenwerking belangrijk is volgens Hamerslag. “Wat ik er goed aan vind is dat je ziet dat verschillende partijen het echt samen willen gaan doen. We willen echt gaan inzetten op samenleven met elkaar. Portefeuilles die eerder één waren hebben we geknipt en gaan we nu samendoen. Zo komen alle onderwerpen veel meer naar elkaar toe. Daar ben ik heel trots op.”

Het is de tweede keer dat Progressief Schiedam een plek heeft in een college. Vorige periode was Jeroen Ooijevaar wethouder namens zowel PS als GroenLinks. September 2021 klapte die coalitie op betaald parkeren.

Ondanks dat de coalitie in de vorige periode niet houdbaar bleek, verwacht Hamerslag dat die gebeurtenis de samenwerking niet in de weg ligt, ook al maken oud-coalitiepartners D66 en VVD opnieuw deel uit van een college met PS. “We hebben het hier natuurlijk over gehad in de coalitieonderhandelingen. Dit is ook de reden dat ik graag dit dossier (mobiliteit) heel graag wilde, om ervoor te zorgen dat we dit voor elkaar krijgen’’, vertelt Hamerslag.

Scheurtjes

‘’We hebben gezegd: de visies die er zijn, die staan, daar moeten we mee aan de slag. Al die partijen zien heus wel dat het nodig is dat er wat gebeurt. Dat we met mobiliteit aan de slag gaan omdat de stad simpelweg vastloopt. Dat ziet ook de VVD en de andere partijen. Alle partijen staan voor samenwerking, dus we gaan daar open de gesprekken mee aan. Op het moment dat de breuk er was heb je natuurlijk scheurtjes in het vertrouwen. Wij zijn er niet voor niets uitgestapt. Daar ga je het over hebben, want je moet altijd met elkaar verder.” 

Hamerslag hoopt Schiedam vooral een stuk groener te kunnen maken. Daarnaast hoopt hij dat het stadsbestuur eindelijk tot handelen overgaat. “Dat we dingen, waarvan we al jaren zeggen dat we het gaan doen, nu daadwerkelijk eens in gang hebben gezet. Zoals mobiliteit, dat kunnen we niet alleen benoemen en een visie vastzetten, dat moeten we ook in de praktijk laten zien. Als we dat nou eens gaan doen, dat geldt ook voor de economische visie en de uitvoering daarop. Dat bedrijventerreinen er beter uit gaan zien, dat we meer circulaire economieën zullen hebben, dat we duurzamer worden in Schiedam. Dat we de stappen waarvan we gezegd hebben die te zullen doen, dat we de stad ook laten zien dat we ze doen.”

Media