advertentie
woensdag 10 augustus 2022 14:05

Schiebiza of niet, dít troosteloze parkeerterrein moet gaan bruisen

De parkeerplaats aan de Buitenhavenweg in Nieuw-Mathenesse in Schiedam moet dé bruisende plek van 2023 worden. De gemeente zoekt activiteiten voor het terrein en doet een open oproep aan Schiedammers: bedenk een leuk tijdelijk plan voor deze plek.

De parkeerplaats aan de Buitenhavenweg in Nieuw-Mathenesse in Schiedam moet dé bruisende plek van 2023 worden. De gemeente zoekt activiteiten voor het terrein en doet een open oproep aan Schiedammers: bedenk een leuk tijdelijk plan voor deze plek.

“Dat kan van alles zijn”, vertelt wethouder Antoinette Laan, die graag wil dat het gebied aansluiting vindt met de binnenstad. “De bedoeling is dat dit gebied gaat leven. Straks als het helemaal ontwikkeld is moet het een onderdeel van de stad gaan worden. En dus moeten Schiedammers zien wat hier allemaal kan.”

Met de ontwikkeling van het gebied doelt Laan op de woningbouwplannen voor het oude Glasfabriek-terrein. Nu is het terrein ingericht als creatieve broedplaats, maar vanaf 2023 begint de bouw van een spiksplinternieuwe woonwijk.

Schiebiza

Ondernemer Ruud van Noordennen was enigszins verbaasd over de timing van het persbericht van de gemeente, omdat hij samen met partners Whatsup en I-Kapitein al volop plannen had voor het gebied. Na navraag bij de gemeente werd het hem duidelijk waarom de open oproep geplaatst is. In de ideale situatie gaan de activiteiten die opkomen vanuit de stad goed aansluiten bij zijn plannen voor Schiebiza: een strandje aan de Schie met horeca en een lounge-sfeer én de mogelijkheid tot wateractiviteiten.

Ruud van Noordennen

Bezwaar

De plannen voor Schiebiza zijn er wel, maar de uitvoering laat op zich wachten. Om activiteiten op het plein te organiseren moeten de parkeerplaatsen worden opgeheven. Tegen die beslissing is bezwaar gemaakt. “Dan kom je in processen terecht en moet je nog langer wachten met je plannen.”

De gemeente Schiedam stelt dat het bezwaar niet voor vertraging heeft gezorgd. “Er is één bezwaar binnengekomen van een bedrijf, maar hierop is al een besluit genomen. Het indienen van bezwaar heeft overigens geen opschortende werking en dus ook geen invloed op de plannen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

‘Maar een jaar’

Of er nou wel of geen vertraging is ontstaan door een bezwaar, dat Schiebiza nog geen realiteit is heeft ook een andere oorzaak. “De ontwikkelaars geven aan dat ze eind 2023 al gaan beginnen met de voorbereidingen voor de bouw van de woningen”, legt Van Noordennen uit. “ En ze gaan starten hier op de parkeerplaats. En dat betekent dat je maar één tot anderhalf jaar iets kan doen qua evenementen. Wij zijn er vanuit gegaan dat we hier een jaartje of drie zouden kunnen zitten. En dat is niet het geval”, aldus de ondernemer.

Van Noordennen timmert flink aan de weg. Samen met zakenpartner Ton Bijtenhorn probeert hij vanaf oktober ‘t Sterretje (vanaf dan: De Markies) nieuw leven in te blazen. Ook hun waterfietsactiviteiten moeten doorgaan. En er wordt ook gesproken over een ijsbaan. Maar Schiebiza blijft in zijn hoofd zitten. “De vraag is nu of je die investering gaat doen”, mijmert Van Noordennen hardop. “We hebben twee jaar corona achter de rug waarbij we veel geld hebben ingeleverd. En gaan we nu containerbarren aanschaffen wat flink wat geld kost.”

Van Noordennen hoopt dat hij de garantie kan krijgen dat hij na dat ene jaar een nieuwe plek aangewezen krijgt voor Schiebiza. Wat hem betreft kan dat ook op een andere manier op dezelfde locatie, maar dan moet het wel mogelijk zijn vanuit de gemeente en de projectontwikkelaars. “Je ziet daar een ponton liggen. Misschien moeten dat er dan vier worden. Dan kan het ook."

Ponton

Media