advertentie
woensdag 31 augustus 2022 15:14

Drankje bij expositie? Galeriehouders snappen regels niet meer na handhavingsactie

Bij de opening van een expositie hoort een glaasje champagne. Maar mag dat wel? Een strenge controle bij de oude galerie van Belinda & Jacques Tange in mei dit jaar zorgt voor onduidelijkheid bij galeriehouders in Schiedam.

Bij de opening van een expositie hoort een glaasje champagne. Maar mag dat wel? Een strenge controle bij de oude galerie van Belinda & Jacques Tange in mei dit jaar zorgt voor onduidelijkheid bij galeriehouders in Schiedam.

Hun nieuwe galerie aan de Lange Haven gaat binnenkort open en Tange wil dat graag met een drankje doen. Maar hij is huiverig door de handhavingsactie in mei. “Er kwamen drie boa’s binnen. Bedrijfscontrole, zeiden ze. Ik dacht dat ze zo weer weg waren. Maar nee, ze zagen drie doosjes wijn staan”, vertelt Tange.

“En dat mocht niet. In een bedrijfspand mag je geen alcohol hebben, zeiden ze. Dat werd best wel op het spits gedreven. En ze deden heel vervelend tegen Belinda en mij. Het was heel onverkwikkelijk. We hebben een officiële waarschuwing gekregen.”

Gedoogbeleid

Tange ging na het incident op onderzoek uit en ontdekt dat er geen duidelijk beleid is. Alleen in een horecazaak mag een drankje geschonken worden en het lijkt erop dat er al jarenlang een gedoogbeleid wordt gevoerd door de gemeente, zonder dat er daadwerkelijk beleid is op dit gebied.

De andere galeriehouders in de stad verkeren, net als Jacques Tange, in het ongewisse als het gaat om de regels. Ook zij vinden dat een drankje bij een opening met genodigden kan. “Die hele situatie heeft ons doen besluiten om afgelopen zondag bij onze opening helemaal niets te schenken, terwijl wij daar eigenlijk een feestelijke zondagmiddag van wilden maken”, vertelt Wim van Zon, fotograaf en galeriehouder van Tone & Image aan de Lange Nieuwstraat.

Criminaliseren

Ook Joke Bakker van OpenArtExchange zit vol vraagtekens. “Je moet natuurlijk niet die galeriehouders gaan criminaliseren op alcohol. Dat slaat als tang op Dirk.” Bakker ging op zoek naar de regels en belde regelmatig met ambtenaren. “Ik kreeg te horen dat er echt geen handhaving meer gedaan gaat worden en dat de ambtenaar de situatie ging bespreken met de beleidsmakers”, vertelt Bakker, die de onduidelijkheid van de gemeente kwalijk vindt. “Er bestaat ook zoiets als een opgewekt vertrouwen. Als dit tientallen jaren wordt gedoogd en goedgekeurd, heeft iedereen het opgewekte vertrouwen dat dit kan. En als ze nu dit beleid willen veranderen, moeten ze goed beleid maken.”

Joke Bakker

Van Zon is nog harder als het gaat om de steun vanuit de gemeente voor galerieën. “Ik ben twintig jaar in Rotterdam al bezig in de cultuursector. We hebben daar hele goede contacten met ambtenaren en wethouders. De medewerking die we daar gekregen hebben steekt schril af bij de medewerking die je op dit moment in Schiedam ziet”, stelt Van Zon.

‘Meer biertjes verkopen’

De galeriehouder aan de Lange Nieuwstraat wil ook nog iets kwijt wil over de rol van de burgemeester, Cor Lamers. “Toen vorig jaar een tijdschrift werd uitgegeven over de kunst in Schiedam en het eerste exemplaar aan burgemeester Lamers werd overhandigd, werd gesproken over de situatie van KunstWerkt. Zij moeten extra inkomsten genereren om het oude postkantoor (aan de Lange Nieuwstraat, naast Tone & Image, red.) te kunnen huren. En letterlijk zei de burgemeester toen: dan moet je zorgen dat je meer bier verkoopt. Heel wrang gezien de huidige situatie om het zo te verwoorden.”

De onduidelijkheid blijft voorlopig nog bestaan voor de galeriehouders. Een verzoek van SCHIE voor een interview met burgemeester Cor Lamers over de kwestie blijft vooralsnog onbeantwoord. De tijd dringt, want de openingsfeestjes staan voor de deur. Zo wordt de galerie van Jacques Tange aanstaande zondag geopend door, jawel, burgemeester Cor Lamers.

Media