advertentie
dinsdag 06 september 2022 20:54

Wethouder Ergin trekt boetekleed aan én komt met oplossing voor bewoners Harreweg

Vanwege de maandenlange afsluiting van de Slimme Watering zaten de bewoners en ondernemers aan de Harreweg in het nauw. Want om überhaupt in Schiedam te kunnen komen moesten zij omrijden via Vlaardingen of Delft. Maar er is een oplossing. Na gesprekken met de gemeente wordt het Adam Pijnackerpad tijdelijk omgetoverd tot uitvluchtroute.

Vanwege de maandenlange afsluiting van de Slimme Watering zaten de bewoners en ondernemers aan de Harreweg in het nauw. Want om überhaupt in Schiedam te kunnen komen moesten zij omrijden via Vlaardingen of Delft. Maar er is een oplossing. Na gesprekken met de gemeente wordt het Adam Pijnackerpad tijdelijk omgetoverd tot uitvluchtroute.

Bij het ingelaste persmoment op de boerderij van Liesbeth Verkade, één van de gedupeerde ondernemers in het gebied, is de sfeer voor het eerst in weken weer positief. Wethouder Doğukan Ergin (DENK) is aanwezig en heeft net een gesprek met de bewoners achter de rug. Door de openstelling van het Adam Pijnackerpad wordt hun omrijroute drastisch ingekort.

“We moeten hem rijklaar maken voor auto’s en fietsers, zoals op sommige punten verbreden zodat er meer ruimte ontstaat om elkaar te passeren”, vertelt Ergin. “Maar daarmee verkorten wij de route van ongeveer 10 kilometer naar 2,5 kilometer. Het pad heeft al een verharde ondergrond. Dat maakt hem geschikt. Met rijplaten maken we hem nog meer geschikt hiervoor.”

'Meer dan verwacht'

Verkade vertegenwoordigt de bewoners en zegt ‘heel tevreden’ te zijn. “We mogen er niet over klagen. Ze hebben hun best ervoor gedaan. En dat is meer dan we verwacht hadden”, vertelt Verkade, die eerder nog aangaf zich vergeten te voelen. “Nu heb ik voor het eerst het gevoel dat het goed is.”

Vergeten bewoners

Ergin ontkent dat de gemeente de bewoners is vergeten, wijzend naar de pogingen om de bewoners per brief op de hoogte te stellen. “We hebben alle bewoners in Noord geprobeerd te informeren. Bij deze bewoners is dat helaas niet goed verlopen omdat bepaalde brieven niet zijn aangekomen. Maar ik ben blij dat ik in overleg met de bewoners een oplossing heb kunnen vinden.”

Het is een van de vele omslachtige antwoorden op de belangrijkste vraag die in de lucht hangt: hoe kan het dat de gemeente pas nu, enkele weken na de afsluiting, met een oplossing komt voor de bewoners en waarom er niet vooraf over nagedacht is. “Op het moment dat iets niet goed uitpakt, gaan we met bewoners in gesprek”, ontwijkt Ergin de vraag opnieuw.

Boetekleed

Bij de vijfde poging komt er dan toch een vorm van excuses. Geen directe excuses, maar toch trekt Ergin namens de gemeente het boetekleed aan. “Wij proberen altijd pro-actief in gesprek te gaan met bewoners. Met deze bewoners van de Harreweg en omstreken is dat helaas pas ná de afsluiting gebeurd. Ik had graag gewild dat we dat daarvoor hadden kunnen doen. Dat is iets waar we in de komende periode zeker mee aan de slag gaan. Dat moet zeker anders. Het had ook anders gekund. Maar op korte termijn ben ik blij dat ik voor deze bewoners deze oplossing heb.”

De komende dagen wordt gestart met de werkzaamheden aan het Adam Pijnackerpad. De bewoners kunnen nu al een ontheffing aanvragen. Alleen zij mogen met, maximaal twee personenauto’s per huishouden, de blokkade omzeilen via het fietspad. Binnen twee weken kunnen zij daadwerkelijk gebruik maken van de gevonden oplossing.

Media