advertentie
woensdag 07 september 2022 19:17

In de strijd tegen laaggeletterdheid kan niet iedereen rekenen op hulp

Schiedam staat boven aan de lijst van gemeenten als het gaat om laaggeletterdheid. Om Schiedammers te helpen bij het ontwikkelen van een aantal basisvaardigheden opent het DigiTaalhuis van bibliotheek de Korenbeurs haar deuren na een zomerstop. Vanaf 6 september is er elke dinsdagavond ruimte voor mensen die die hulp kunnen gebruiken. Ondanks dat de lessen deze week van start zijn gegaan krijgen niet alle Schiedammers de hulp die ze nodig hebben.

Schiedam staat boven aan de lijst van alle Nederlandse gemeenten als het gaat om laaggeletterdheid. Om Schiedammers te helpen bij het ontwikkelen van een aantal basisvaardigheden is er het DigiTaalhuis van de bibliotheek in de Korenbeurs. Het DigiTaalhuis gaat nu weer open na een zomerstop.

Vanaf 6 september is er elke dinsdagavond ruimte voor mensen die die hulp kunnen gebruiken. Ondanks dat de lessen deze week van start zijn gegaan krijgen niet alle Schiedammers de hulp die ze nodig hebben.

Één op de drie Schiedammers

Over de basisvaardigheden vertelt DigiTaalhuis coördinator Herma Kramer: “Niet alleen taalvaardigheid maar ook andere basisvaardigheden, zoals omgaan met juridische problemen en gezondheidsproblematiek. En dat is in Schiedam een probleem voor bijna vijfendertig procent. Dat betekent dat één op de drie Schiedammers moeite heeft met één van deze onderdelen.” De statistieken liegen er niet om: in een onderzoek van de ROA van universiteit Maastricht, waarin per gemeente laaggeletterdheid wordt gemeten, valt Schiedam meteen op met 32%, dat is maar liefst zo’n 20% hoger dan het landelijke gemiddelde. In het onderzoek wordt dit percentage aangevuld met de verklaring dat dit te maken kan hebben met de hoeveelheid laagopgeleiden, migranten en de vergrijzing van de gemeente.

Het gebrek aan taal- en digitalevaardigheid kan volgens Herma tot grote problemen leiden: Zeker wat oudere mensen hebben niet altijd geleerd om met computers om te gaan, die lopen nu heel erg tegen de digitalisering van het land aan.” Als voorbeeld noemt Herma problemen bij het aanvragen van het coronavaccinatiebewijs.

Geen aanbod voor analfabeten

“Bepaalde groepen vallen nu buiten de boot, op dit moment is er geen aanbod voor mensen die echt analfabeet zijn.” Lezen en schrijven is makkelijker te leren als men een basis heeft of in eigen taal al kan lezen en schrijven. Om mensen die kampen met analfabetisme toch te kunnen helpen heeft het DigiTaalhuis meer budget nodig: “Het komt misschien minder vaak voor, maar ze zijn er wel en er is nu niks voor die mensen.”

Om deze problemen aan te kunnen pakken houdt het team contact met de gemeente: “We proberen het steeds onder de aandacht te brengen zodat ze in ieder geval weten wat er speelt. In de hoop dat er dan wat gebeurt. Dat er wat beweging in komt.”

Media