advertentie
donderdag 08 september 2022 10:37

Asielplannen kabinet hebben ook gevolgen voor Schiedam, gemeente spreekt van ‘pittige opgave’

Opvang van vluchtelingen in François Haverschmidt Opvang van vluchtelingen in François Haverschmidt

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de plannen van staatssecretaris Eric van der Burg die bedoeld zijn om de asielcrisis te bezweren. In het plan wordt onder meer extra inzet van gemeenten gevraagd. De gemeente Schiedam wil nog niet veel kwijt over de lokale gevolgen van de plannen.

Vandaag, donderdag 8 september, debatteert de Tweede Kamer over de plannen van staatssecretaris Eric van der Burg die bedoeld zijn om de asielcrisis te bezweren. In het plan wordt onder meer extra inzet van gemeenten gevraagd. De gemeente Schiedam wil nog niet veel kwijt over de lokale gevolgen van de plannen.

Volgens het kabinet zijn gemeenten in Nederland bereid om voor 20.000 statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, woonruimte te realiseren. Asielzoekers met een vergunning blijven vanwege tekort aan beschikbare woningen nu te lang in de asielopvang. Dat leidt tot overvolle opvangplekken, waardoor de afgelopen weken in het aanmeldcentrum in Ter Apel mensen buiten moesten slapen.

De plannen dwingen gemeenten om extra statushouders op te vangen. De gemeente Schiedam kan de exacte gevolgen voor het Schiedamse woningbestand nog niet overzien. “Gezien de huidige woningnood is dit een pittige opgave voor Schiedam en alle andere gemeenten in Nederland”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Hoe de 20.000 statushouders over de in totaal 345 gemeenten verdeeld gaan worden is nog niet duidelijk. Gemeenten als Delft, Roosendaal en Westland kregen eerder veel kritiek over het gebrek aan opvang van asielzoekers in de afgelopen jaren, terwijl andere gemeenten wel aan de opdrachten van het Rijk konden voldoen. “Het is nog niet duidelijk hoeveel statushouders er extra in Schiedam moeten worden gehuisvest”, aldus de gemeente Schiedam. “We kunnen hier daarom nu niet met aantallen op reageren.”