advertentie
vrijdag 30 september 2022 13:29

Explosieve stijging van Schiedammers die aankloppen bij de voedselbank

Het is behoorlijk aanpoten bij de voedselbank in Schiedam. Steeds meer Schiedammers kloppen aan voor hulp en sinds twee maanden is het aantal aanmeldingen explosief gestegen. Een stijging die voorzitter Marja Docter in zo’n korte tijd niet eerder heeft gezien. 

Het is behoorlijk aanpoten bij de voedselbank in Schiedam. Steeds meer Schiedammers kloppen aan voor hulp en sinds twee maanden is het aantal aanmeldingen explosief gestegen. Een stijging die voorzitter Marja Docter in zo’n korte tijd niet eerder heeft gezien.  “We zien een enorme toename van cliënten die een pakket nodig hebben.”

Schiedammers die hulp nodig hebben bij de voedselbank kunnen zich melden bij de Wijk Ondersteuning Teams (WOT). Als gevolg van de inflatie en de hoge energieprijzen komen daar steeds meer aanmeldingen binnen. In twee maanden tijd is het aantal voedselpakketten dat wordt verstrekt volgens Docter gestegen van 180 naar boven de 200.

Volgens Docter zal de stijging van het aantal mensen dat hulp nodig heeft alleen nog maar toenemen. “Het is iedere week weer afwachten, want het aantal intakes neemt ook toe, dus het aantal pakketten zal voorlopig ook toenemen.” 

Een belangrijke partner voor de voedselbank in Schiedam is de voedselbank in Rotterdam. Zij leveren op dit moment kant en klare pakketten aan het adres van Docter, maar daar gaat verandering in komen. “Dat stopt voor ons, volgend jaar december moeten we zelfvoorzienend zijn.” Vanaf volgend jaar stapt Rotterdam over naar een ander systeem waarbij Rotterdammers geen pakket meer krijgen, maar zelf boodschappen kunnen doen bij de voedselbank.

Nieuw pand nodig

Volgens Docter is het huidige pand van de voedselbank in Schiedam te klein om zelf pakketten samen te stellen. “Met oog op die veranderingen die er aan zitten te komen hebben we een ander pand nodig met voldoende opslagruimte zodat we de mogelijkheid hebben voor voorbewerking voor de uitgifte.”

Media