advertentie
donderdag 13 oktober 2022 12:28

Bomenridders verontwaardigd over bomenkap Prins Bernhardlaan: ‘niet nodig en ondoordacht’

De Bomenridders zijn kritisch over de kap van vijf bomen rondom het pand van uitvaartondernemer Matrice aan de Prins Bernhardlaan. Deze week stelde Matrice uitvaartbegeleiding dat de bomen een veiligheidsrisico vormen en daarom noodgedwongen gekapt moeten worden. De Bomenridders vinden die conclusie ‘onnodig en ondoordacht’.

De Bomenridders zijn kritisch over de kap van vijf bomen rondom het pand van uitvaartondernemer Matrice aan de Prins Bernhardlaan. Deze week stelde Matrice uitvaartbegeleiding dat de bomen een veiligheidsrisico vormen en daarom noodgedwongen gekapt moeten worden. De bomenridders vinden die conclusie ‘onnodig en ondoordacht’. 

Afgelopen week ontvingen bewoners rondom de Prins Bernhardlaan een brief met de mededeling dat vijf bomen tegen de vlakte gaan. De vijf bomen, bestaande uit drie populieren, een kersenboom (prunus) en een acaciaboom, vormen volgens Christian van der Gaag, directeur van Matrice, een groot risico voor de veiligheid van het personeel van het uitvaartcentrum. 

Met een zwaar hart

Van der Gaag laat weten dat er van te voren goed is nagedacht over dit besluit. “Drie populieren staan dicht tegen de gevel van ons bedrijfsgebouw. Tijdens de storm in februari dit jaar hebben we ons gebouw moeten ontruimen. Vanwege veiligheidsafwegingen hebben we ons laten adviseren door een bomenexpert en contact opgenomen met de gemeente. Het doet ons ook verdriet dat we deze keuze moeten maken, we doen het echt met een zwaar hart want wij zijn ook van die bomen gaan houden.”

De Bomenridders reageren deze week verontwaardigd op dit bericht. Ze betreuren het besluit van Matrice en laten weten dat er geen dringende noodzaak is voor de kap van de bomen. Volgens de Bomenridders is er slechts sprake van één boom die min of meer in slechte staat is en mogelijk verwijderd moet worden. Bij de andere vier bomen zou snoeien voldoende zijn om eventueel gevaar van takbreuk en omwaaien weg te nemen.

Geen enkel risico

Toch houdt van der Gaag zich vast aan zijn standpunt: “Dat is hun standpunt, wij hebben te maken met de veiligheid van het personeel en willen daarin geen risico nemen. Ons bedrijfspand bevindt zich onder de kronen van de boom, op het moment dat er een tak naar beneden komt  is er schade aan het pand. God behoede dat er mensen gewond raken. Dat risico is er volgens ons wel, maar volgens de Bomenridders is de kans nihil.”

Volgens van der Gaag zal het snoeien van de bomen niet veel veranderen aan de situatie. “Met populieren in Nederland is het zo dat er in de jaren 70 honderdduizenden van zijn geplant. Het is een snelgroeiende boom, dus die bomen zijn redelijk uitgegroeid. Dan kunnen ze nog wel een aantal jaar mee, maar ze kunnen heel kwetsbaar worden.  Ze worden zwakker en dat vormt een risico. Het gevolg is dat er takken naar beneden komen of dat de boom zelfs om gaat, als de grond te nat wordt.”

Volgens de Bomenridders komen de bomen met een beeldbepalend karakter in aanmerking om op de lijst van monumentale bomen te belanden. Zij verzoeken het college om haast te maken met het opstellen van die lijst om te voorkomen dat er nog meer reuzen ‘onnodig ten grave gedragen worden’.

De kap van de bomen vindt plaats op 17 en 18 oktober. Voor de kap van de populieren is geen vergunning nodig. In de acaciaboom is rot geconstateerd. Volgens Matrice is nog niet duidelijk hoe ernstig dat is. Dat wordt volgens Matrice eerst onderzocht voordat er besloten wordt om tot de kap over te gaan. Volgens Matrice zal er na kap een ‘aanzienlijke herplanting’ worden gedaan. Voor elke boom die weg gaat komt er een nieuwe in de plaats.