advertentie
donderdag 13 oktober 2022 22:57

Na 250 klachten eindelijk einde overlast Shell-fakkel

Na 250 klachten eindelijk einde overlast Shell-fakkel Foto: Flashphoto

'Na donderdagavond 23:30 uur zijn er geen meldingen meer bij de meldkamer binnengekomen', meldt de DCMR Milieudienst Rijnmond in Schiedam. 'De fakkel is inmiddels minder groot' en daarmee kwam een einde aan de overlast van het affakkelen bij Shell Pernis. De overlast begon meer dan 24 uur eerder en leidde tot 250 klachten. De fakkel, van bijna 100 meter hoogte, gaf meer dan alleen een feloranje gloed: er wordt ook stank- en geluidsoverlast gemeld.

Door Matthijs Rorije

'Na donderdagavond 23:30 uur zijn er geen meldingen meer bij de meldkamer binnengekomen', meldt de DCMR Milieudienst Rijnmond in Schiedam. 'De fakkel is inmiddels minder groot' en daarmee kwam een einde aan de overlast van het affakkelen bij Shell Pernis.

De overlast begon meer dan 24 uur eerder en leidde tot 250 klachten. De fakkel, van bijna 100 meter hoogte, gaf meer dan alleen een feloranje gloed: er wordt ook stank- en geluidsoverlast gemeld.

Affakkelen

'Petrochemische fabrieken en raffinaderijen beschikken standaard over fakkelsystemen. Het is een voorziening om brandbare gassen veilig en milieuverantwoord af te voeren en te verbranden.' meldt de DCMR. 'Een fakkel is een stalen toren met in de top een brander (met waakvlam), op voldoende afstand van de installaties. Een fakkel kan worden gebruikt als een proces is verstoord of bij onderhoudswerkzaamheden. Er kunnen dan gassen ontstaan die via de fakkel moeten worden afgevoerd.'

Urenlang onderzoek

Shell wist donderdagochtend, na urenlang eigen onderzoek, pas wat er mis was gegaan in het productieproces, maar toen was er nog geen oplossing voorhanden. Die kwam er 's avonds wel, waardoor de enorme fakkel uiteindelijk weer een waakvlammetje moet worden.