advertentie

Schone stad gaat geld kosten: zó wordt ‘het tientje van Ergin’ uitgegeven

Een blinkende stad mag wat kosten, vindt het college. Dit jaar komt er zes ton extra vrij voor afvalbestrijding, volgende jaren is dat acht ton. Om dit mogelijk te maken betaalt de Schiedammer meer. Dat blijkt uit de begrotingsplannen van het college. “Schiedammers ergeren zich groen en geel aan afvaloverlast”, zegt wethouder Buitenruimte Doğukan Ergin (DENK), verwijzend naar de grote afvalproblematiek in de stad. Matrassen en bankstellen zijn een vast onderdeel van het straatbeeld geworden. “Daarmee wil de gemeente aan de slag, daarom hebben we nu een pakket maatregelen aangekondigd om Schiedam schoner te krijgen.”

Door Markus Burger

Een blinkende stad mag wat kosten, vindt het college. Dit jaar komt er zes ton extra vrij voor afvalbestrijding, volgende jaren is dat acht ton. Om dit mogelijk te maken betaalt de Schiedammer meer. Dat blijkt uit de begrotingsplannen van het college.

“Schiedammers ergeren zich groen en geel aan afvaloverlast”, zegt wethouder Buitenruimte Doğukan Ergin (DENK), verwijzend naar de grote afvalproblematiek in de stad. Matrassen en bankstellen zijn een vast onderdeel van het straatbeeld geworden. “Daarmee wil de gemeente aan de slag, daarom hebben we nu een pakket maatregelen aangekondigd om Schiedam schoner te krijgen.”

Die investering bedraagt 800 duizend euro en dat geld komt niet uit de lucht vallen: de afvalstoffenheffing stijgt zo’n tien euro, in de volksmond ook wel ‘het tientje van Ergin’ genoemd. Dat geld gaat onder meer naar intensievere schoonmaak en het vaker legen van afvalbakken. Dat is samen goed voor zo’n vier ton.

Naast de intensievere schoonmaak wordt ook een campagne gelanceerd om bewustwording te creëren bij de Schiedammers. Dat kost de gemeente 215 duizend euro extra. De matrassen en ander grofvuil worden ook met een investeringen van een ton aangepakt. Tot slot kost het vogelproof maken van afvalbakken 70 duizend euro, volgens het college.

Afvalpas

De gemeente lanceert ook een pilot: ze gaan in nog nader te bepalen wijken meten wat voor effect het heeft om de afvalpasjes af te schaffen. Dit plan komt voort uit het coalitieakkoord. Naar verachting wordt de pilot in 2023 uitgevoerd.

Het college ambieert om in 2023 maximaal 160 kilogram restafval per huishouden op te halen. De afgelopen jaren was dat nog 200 kilogram. Om dit te realiseren wordt afvalscheiding makkelijker gemaakt en aangemoedigd. Op de vraag of dit haalbaar is komt geen eenduidig antwoord: “Volgens mij is het belangrijk dat wij, als college, daar de aandacht op blijven vestigen. Dat doen we met dit pakket met maatregelen” aldus de wethouder.