advertentie
zaterdag 22 oktober 2022 11:13

Hoe Schiedams bekendste crimineel ontsnapte aan de politie, de cel en de dood

Cor P. is ondertussen wel één van de bekendste Schiedamse criminelen. Afgelopen week kwam hij in het nieuws omdat de politie op jacht is naar de personen die hem probeerden te liquideren in het Dominicaanse Las Terrenas. Maar hoe is het zover gekomen en wie zou hem willen vermoorden?

door Philip van Es

Cor P. is ondertussen wel één van de bekendste Schiedamse criminelen. Afgelopen week kwam hij in het nieuws omdat de politie op jacht is naar de personen die hem probeerden te liquideren in het Dominicaanse Las Terrenas. Maar hoe is het zover gekomen en wie zou hem willen vermoorden?

De politie gaf afgelopen dinsdag in het televisieprogramma Opsporing Verzocht nog aan dat ze bang zijn voor wraakacties aan het adres van Cor P. “En dat zeggen ze niet zomaar”, weet ook AD-journalist Sander Sonnemans. In het programma vertelde politiewoordvoerder Thomas Aling dat de politie er rekening mee houdt dat de liquidatiepoging in Nederland werd voorbereid. De politie vermoedt zelfs dat de schutters uit Nederland komen.

Opvallend aan de liquidatiepoging was dat men in de Dominicaanse Republiek niet gelijk doorhad dat de voortvluchtige Cor P. was beschoten. Doordat P. valse identiteitspapieren had, sprak men kort na de liquidatiepoging nog van een Costa Ricaans slachtoffer. Niet lang daarna werd Cor P. aangehouden in het ziekenhuis. “En toen het kon met zijn gezondheid, hebben ze Cor uitgeleverd aan Nederland.”

Ontsnappingsexpert/De Paling

Ondertussen is AD-journalist Sander Sonnemans een Cor P. expert te noemen. “Ik volg Cor al vanaf zijn achttiende. Niet dat ik hem echt achtervolg, maar hij duikt elke keer weer op.” Want Cor P. heeft een lange criminele loopbaan, waarin hij vaker ontsnapte dan werd aangehouden. “Daarom heb ik hem de bijnaam ‘de paling’ gegeven. Hij ontsnapte telkens aan de politie, maar nu ook aan de dood”, aldus Sonnemans.

De eerste keer dat Cor P. ontsnapte mocht hij in een toilet wat kleren aantrekken van de politie, voordat ze hem zouden afvoeren naar het bureau. “Maar hij ontsnapte via het toiletraampje en sprong naar beneden”, memoreert de AD-journalist. “Hij werd ook nog een keer aangehouden bij de Shell-pomp bij het Frankeland. Hij zat bij iemand anders in de auto en werd hardhandig gearresteerd. Maar hij ontsnapte uit het arrestanten busje.”

En daar blijft het niet bij, want de Schiedamse crimineel blijkt een oprechte ontsnappingsexpert. Sonnemans schreef die ontsnappingen vaak op. Zo ook de poging tot aanhouding in het centrum van Schiedam. “Waar nu Café Sjiek zit ontsnapte hij een keer omdat de agent die hem aan wilde houden door z’n rug ging. Zo kwam hij los, toen is hij de Schie in gesprongen en naar de overkant gezwommen. Op de kade trok hij nog een lange neus naar de desbetreffende agent.”

Moord op Peter Smit

Naast de reeks aan ontsnappingen is ook het aantal feiten groot waar P. voor verdacht werd. Één van de bekendste zaken is die van kickbokser Peter Smit in 2005. Volgens justitie zou P. samen met zijn neef Iron I. de kickbokser in Rotterdam Schiebroek hebben vermoord. P. zou een Rolex-horloge van een vriend van Smit in bewaring hebben en Smit zou bemiddelen. Het Openbaar Ministerie dacht in 2006 dat P. het gezeur over het horloge zat was en Smit lokte om de kickbokser vervolgens door zijn neef te laten liquideren. P. en zijn neef werden in eerste instantie door de rechtbank in Rotterdam tot 15 jaar cel veroordeeld. In hoger beroep werden beiden vrijgesproken van de moord op Smit.

Bijna dertien jaar later verdween Cor P. vlak voordat de rechter uitspraak zou doen in de geruchtmakende moord op Onno Kuut. Het lichaam van Kuut werd in 2009 door wandelaars in de duinen van Hoek van Holland gevonden. De 30-jarige Enschedeër was lid van de zogenaamde Tattookillers. Officier van Justitie Jirko Patist vertelde tegenover Rijnmond dat Kuut was gefolterd en gemarteld voordat hij werd vermoord. Het Openbaar Ministerie pakte toen vier Tattookillers op, waaronder Cor P. en zijn broertje Brian P.. Volgens het OM was er in de groep Tattookillers een conflict ontstaan waarna Kuut door de gebroeders P., Henk S. en Evert S. werd vermoord.

Tijdens de rechtszaak eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen Cor P. en de andere drie Tattookillers. Op dat moment had P. een enkelband omdat hij op voorwaarden vrij was. De Schiedammer was namelijk eerder al veroordeeld voor een liquidatie poging in Amsterdam in 2009. Na tweederde van zijn straf kwam P. op vrije voeten, op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen. Die knipte hij vlak voor de uitspraak van de rechter door. Sonnemans heeft daar wel een theorie over. “Ik denk dat hij zijn enkelband doorknipte omdat hij bang was om levenslang te krijgen.

Politie grijpt niet in

Overigens had de politie destijds al voor het doorknippen van de enkelband in kunnen grijpen. RTV Oost haalde in januari 2022 een interne politiememo bovenwater waaruit bleek dat P. zich al langer niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling hield. De broer Cor en Brian werden namelijk meerdere keren gesignaleerd in een Van der Valk-hotel in Enschede blijkt uit de politiememo. Daarmee overtraden de broers de voorwaarden, ze mochten in die periode namelijk niet in Enschede, de geboorteplaats van Onno Kuut, komen. Politieagenten kregen in de memo ook mee  ‘niet over te gaan tot aanhouding. Let op! Het betreffen AT-klanten (arrestatieteam red.)! Dus aanhouding AT, tenzij....'.

En in diezelfde periode ontsnapte P. nog een keer aan opsluiting. Bij een verkeerscontrole in Dordrecht werden in zijn auto een vuurwapen, een bankpas met zijn naam en een vals Belgisch reisdocument gevonden.

En alsof het lot ermee speelde ontsnapte Cor P. na die poging nog een keer. Ditmaal aan een levenslange celstraf. De rechters spraken de vier Tattookillers namelijk vrij wegens een gebrek aan bewijs. P. was dus voor niets gevlucht. Uiteindelijk viel hij ook in de Dominicaanse Republiek op. Een tipgever tipte RTV Oost dat P. in Las Terrenas ‘flink van zich liet horen’.

Constant achterom kijken

Dat Cor P. uiteindelijk werd gevonden op de Dominicaanse Republiek is volgens Sonnemans niet vreemd en ook de liquidatiepoging is niet gek te noemen. “Nee dat is geen verrassing. Hij moet constant achterom kijken. Dat wist hij zelf ook wel.” Dat de politie niet zomaar zegt dat ze bang zijn voor wraakacties snapt de AD-journalist wel. “Het kan uit verschillende hoeken komen. Uit de hoek van Onno Kuut, uit de hoek van die mislukte liquidatiepoging in Amsterdam of van de moord op kickbokser Peter Smit.”

Opvallend is dat P. geen aangifte deed van de moordpoging. Maar volgens Sonnemans heeft dat vooral te maken met de aard van de criminele wereld. “Dat doen ze daar niet. Ze lossen het zelf wel op is de gedachte. En als je wel aangifte doet, dan moet je tegenover de politie met de billen bloot. En dat willen ze natuurlijk ook niet.”

Overigens is het niet aannemelijk dat Cor P. nog eens een ontsnappingspoging zal ondernemen nu hij in de gevangenis zit. “Hij moet nu nog het restant van die 12,5 jaar celstraf voor de liquidatiepoging in Amsterdam uitzitten. En in het proces van Onno Kuut kwam hij ook gewoon opdagen”, memoreert Sonnemans. Overigens loopt er over de moord op Onno Kuut nog een hoger beroep. In de zaak van de moordaanslag op Cor P. zijn in september al twee mannen aangehouden van 22 en 21 jaar.