advertentie
donderdag 27 oktober 2022 10:24

Één van Schiedams grootste gasverbruikers gelooft nog in de toekomst

Staalharderij Dominial is één van Schiedams grootste gasverbruikers. Het bedrijf worstelt met de hoge gasprijzen, maar gelooft nog altijd in de toekomst. "Ook wij worden helaas geconfronteerd met een absurd hoge gasprijs" laat Aad weten. "Desalniettemin was de investering in vijf nieuwe gasgestookte ovens noodzakelijk om de (internationale) concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Ik kijk altijd naar de lange termijn".Als we vragen of Aad Hersbach erover heeft nagedacht om personeel te ontslaan reageert hij stellig: "Ik doe er ook alles aan om geen personeel te hoeven ontslaan. Ik ben zuinig op mijn personeel.

door Matthijs Rorije

Staalharderij Dominial is één van Schiedams grootste gasverbruikers. Het bedrijf worstelt met de hoge gasprijzen, maar gelooft nog altijd in de toekomst.

"Ook wij worden helaas geconfronteerd met een absurd hoge gasprijs" laat Aad Hersbach, directeur van Dominial, weten. "Desalniettemin was de investering in vijf nieuwe gasgestookte ovens noodzakelijk om de (internationale) concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Ik kijk altijd naar de lange termijn"

Aluminiummaker Aldel staat door de hoge gasprijs op de rand van een faillissement en (grote) bakkerijen die meer dan 100 jaar bestaan, houden er mee op. Als we vragen of Aad Hersbach erover heeft nagedacht om personeel te ontslaan reageert hij stellig: "Ik doe er ook alles aan om geen personeel te hoeven ontslaan. Ik ben zuinig op mijn personeel. Stel dat je gedwongen zou worden om mensen te ontslaan en de economie trekt weer aan, dan krijg je ze niet meer. Bedenk wel dat mijn personeel gespecialiseerd is in het harden van staal". En geschikte mensen zijn volgens Hersbach moeilijk te vinden.

Ophef in 2019

Er was in 2019 veel ophef over het bedrijf. Net toen de gemeente Schiedam haar duurzame ambities aankondigde (Nieuwe Energie voor Groenoord), vroeg Dominial een vergunning aan om 100.000 kubieke meters éxtra gas te mogen verstoken. Die vergunning kwam er, ondanks de bezwaren van onder andere Milieudefensie en GroenLinks, toch. 'Binnen de nu geldende wetgeving dient de omgevingsvergunning te worden verleend' schreef de gemeente Schiedam in 2020 aan de gemeenteraad.

Schermafdruk 2022 10 26 16.27.29

Aad Hersbach

Waarom gas?

In 2019 vertelde Aad aan SCHIE dat voor het harden van staal gas de beste optie is. Maar de ontwikkelingen gaan door. Is het inmiddels niet mogelijk om  te verduurzamen? "Zouden deze ovens elektrisch zijn, dan kunnen we er niet datgene mee, wat we nu kunnen. Deze techniek is voor ons noodzakelijk en er is bovendien niet genoeg elektriciteit in de omgeving om dergelijke ovens elektrisch te voeden", beweert Aad stellig. "En stel dat de ovens elektrisch gemaakt zouden worden en dat dat voor ons technisch een optie zou zijn, dan spreken we van een mega grote investering. Dat verdien je nooit meer terug".

Daarnaast zijn de ovens heel efficiënt. "Mijn ovens hebben een rendement van 75%. Een elektriciteitscentrale op gas, zoals in de Botlek staat, heeft een rendement van 50%. Met het transporteren van de stroom heb je nog eens een extra verlies van 10%"

Er is wel een mogelijkheid dat Dominial op termijn gaat verduurzamen: met waterstof. Een andere oplossing is er volgens Hersbach niet. "Je hebt gewoon de power nodig. Als er waterstof door de gasleidingen stroomt, zou het wel lukken om van het gas af te gaan"

Schermafdruk 2022 10 26 16.29.38

Energiecontract

"De prijs, die wij betalen voor gas en ook voor elektra is voor een groot deel marktafhankelijk. Vijf à zes jaar geleden stond mijn toenmalige leverancier van energie (Delta) op het punt failliet te gaan. Bij deze leverancier kocht ik altijd mijn energie in voor de lange termijn. Dit deed ik om risico te vermijden. Maar toen ik op zoek moest gaan naar een nieuwe leverancier, bleek dat niemand Dominial wilde hebben. Het zou 'een te groot risico“ zijn' laat Aad weten. "Gedwongen door de omstandigheden ben ik bij een leverancier terecht gekomen, die handelt op de dagmarkt en uiteraard ook nog een marge rekent voor de geleverde gas en elektra. Dit was toen mijn enige keus".
Hersbach spreekt er schande van. Met uitroeptekens. "Ik ben altijd al een tegenstander geweest van het privatiseren van de energiemarkt, maar ik ben helaas gedwongen om hierin mee te gaan. Beleidmakers hebben geen flauw idee hoe het in de praktijk er aan toe gaat".

Daarnaast is er volgens hem sprake van oneerlijke concurrentie: "Onze concurrenten uit België en Duitsland betalen veel minder voor het gas. Dit is werkelijk te gek voor woorden in één Europa".

Schermafdruk 2022 10 26 16.27.14

Doorberekenen en langere levertijd

De veel hogere inkoopsprijs voor energie wordt voor een deel doorberekend in de prijs voor de afnemers."Dat is altijd lastig, gezien de buitenlandse concurrentie". Daarnaast wordt er efficiënter gewerkt. "Wij proberen op dit moment zoveel als mogelijk onze vullingsgraad van de ovens te maximaliseren. Dat betekent, dat we minder charges draaien, maar wel grotere charges. Hierdoor gaat de levertijd omhoog, maar daar hebben onze klanten wel begrip voor" verzekert Aad.

"Na een behandelingsprocedure schakelen we de ovens uit. Dat zou bij elektrische ovens niet aan te raden zijn, want daardoor zouden je ovens kapot gaan. Het beste voor een elektrische oven is om ‘m altijd aan te laten staan, maar dat zou wel heel veel energie kosten. Voor de processen hebben we gewoon een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Dat is een vast gegeven, daar komen we niet omheen. Maar we gaan dus zo bewust en zuinig mogelijk met de energie om".

Compensatie van de overheid

Huishoudens krijgen in november en december € 190 compensatie van de overheid en vanaf 1 januari geldt het 'prijsplafond'. Ook voor groot energieverbruikers wordt door de regering aan een compensatieregeling gewerkt. De Europese Commissie heeft inmiddels een Nederlandse subsidieregeling van 835 miljoen euro goedgekeurd. De NOS meldt dat de uitstoot van het bedrijf dat subsidie aanvraagt per jaar met 3 procent omlaag moet. 'En het bedrijf mag kiezen: ofwel aantonen dat ten minste 30 procent van het elektriciteitsverbruik uit koolstofvrije bronnen komt (bijvoorbeeld zonne- of windenergie), ofwel 50 procent van de subsidie investeren in uitstoot-verminderende projecten'.

Aad verwacht uiteindelijk van de overheid wel enige compensatie. "Mijn bedrijf voldoet aan de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. Maar dat is wel mosterd na de maaltijd. Veel mkb-er’s worden gewoon de nek omgedraaid. Zo ontzettend triest".

Schermafdruk 2022 10 26 16.26.57

'Belangrijk voor verduurzamen'

"Ik verwacht dat mijn bedrijf in de toekomst verder zal groeien, vanwege alle investeringen die ik heb gedaan. Wij onderscheiden ons echt van de concurrent, met name met onze grote ovens"  En, zo stelt Aad, zolang staal bestaat, zal er gehard moeten worden. "Zonder een bedrijf als Dominial kunnen we niet verduurzamen" Want bij de Schiedamse staalharderij wordt óók gewerkt aan onderdelen van windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen. "Jammer dat de gemiddelde mens daar geen weet van heeft"

Gemeente Schiedam

Tijdens de vergunningaanvraag voor de nieuwe gasgestookte ovens in 2020, hebben leden van de gemeenteraad een bezoek gebracht aan Dominial "De gemeenteraad was voor 95% zeer enthousiast na hun bezoek aan mijn bedrijf, maar helaas hadden GroenLinks en Milieudefensie daar geen boodschap aan. Zij proberen het functioneren van mijn bedrijf onmogelijk te maken en gaan hiervoor tot het uiterste, tegen alle redelijkheid in. Ze hebben geen enkel besef, wat er nodig is om de boel aan de gang te houden in deze zeer moeilijke tijd. Een beetje steun zou ook wel op zijn plaats zijn. Indirect maken ze zelf ook op vele manieren gebruik van een bedrijf als Dominial. Alleen weten ze dat zelf niet eens. Pas als onze moderne verworvenheden er niet meer zijn, worden ze misschien wakker. Maar dan is het te laat."