advertentie
donderdag 03 november 2022 17:20

Wintertijd en regen: verkeer staat weer vast

Wintertijd en regen: verkeer staat weer vast Afbeelding: ANWB-app

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie en de ANWB melden stilstaand verkeer op de A20, A4, A15, A16 en A13, kortom: op alle snelwegen in de regio. Dat betekent dat het ook op de binnenwegen in Schiedam weer ontzettend druk is. De drukte was dit keer voorspeld: doordat het vanavond gaat regenen en vroeg donker is (vanwege de dit weekend ingegane wintertijd) zou het een zware avondspits worden. In heel Nederland staat meer dan 500 kilometer file.

door Matthijs Rorije

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie en de ANWB melden stilstaand verkeer op de A20, A4, A15, A16 en A13, kortom: op alle snelwegen in de regio. Dat betekent dat het ook op de binnenwegen in Schiedam weer ontzettend druk is.

De drukte was dit keer voorspeld: doordat het vanavond gaat regenen en vroeg donker is (vanwege de dit weekend ingegane wintertijd) zou het een zware avondspits worden. In heel Nederland staat meer dan 500 kilometer file.

'We zien dat het de afgelopen periode steeds drukker geworden is op de weg' laat Rijkswaterstaat weten. "Met name op de dinsdag en de donderdag zijn de spitsen erg druk. In combinatie met regenachtig en soms onstuimig herfstweer zorgt dit voor de nodige extra vertraging". Inderdaad was er afgelopen dinsdag ook geen doorkomen aan in Schiedam.

De ingang van de wintertijd versterkt de kans op verkeershinder. "Tijdens het rijden in het donker of in regenachtige omstandigheden, houden automobilisten namelijk meer afstand. Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder en langere files ontstaan, die extra hinder opleveren. Daarnaast is de herfstvakantie weer afgelopen en gaan dus meer mensen de weg op naar hun werk" aldus Rijkswaterstaat.

"In 2019 – dus voor de coronapandemie – zagen we de eerste zes weken na het ingaan van de wintertijd op de meeste werkdagen meer verkeershinder in de avondspits op de rijkswegen in vergelijking met de zes weken voor de herfstvakantie in dat jaar". Nog even volhouden dus als weggebruikers: in de week van 12 december zouden er dan minder files moeten zijn.