advertentie
vrijdag 18 november 2022 12:29

Wiekenroeden van Molen De Walvisch afgekeurd, nog 10.000 euro nodig voor herstel

Al maanden staat Molen de Walvisch stil vanwege afgekeurde wiekenroeden. Het goede nieuws: er zijn nieuwe roeden onderweg (en dat worden hele bijzondere), het slechte nieuws: Stichting de Schiedamse Molens komt nog zo'n € 10.000,- te kort. Daarvoor is weer een crowdfundingsactie opgetuigd. 

door Matthijs Rorije

Al maanden staat Molen de Walvisch stil vanwege afgekeurde wiekenroeden. Het goede nieuws: er zijn nieuwe roeden onderweg (en dat worden hele bijzondere), het slechte nieuws: Stichting de Schiedamse Molens komt nog zo'n € 10.000,- te kort. Daarvoor is weer een crowdfundingsactie opgetuigd. 

'Groot was de teleurstelling toen bij specialistisch onderzoek bleek dat, net als eerder twee andere Schiedamse windmolens, ook de roeden van molen De Walvisch moesten worden afgekeurd' laat Paul Sporken van de molenstichting weten. 'Draaien was niet meer mogelijk terwijl er niets mooier is dan een draaiende molen, zeker als het om een publieksmolen gaat. Bezoekers uit binnen- en buitenland maakten zo kennis met de unieke geschiedenis van Schiedam als jeneverhoofdstad van de wereld en de werking van een windmolen'.

Stichting De Schiedamse Molens besloot echter niet bij de pakken neer te gaan zitten maar deze tegenslag te gebruiken als kans om molen De Walvisch 'nog beter te maken dan hij al was'. Er komen namelijk niet alleen nieuwe wieken op de Schiedamse reus, één roe wordt voorzien van zogenaamde Van Busselneuzen. Daarbij zit aan de voorkant van de roe een gestroomlijnde metalen bekleding. 'Deze hebben vroeger ook een korte periode op De Walvisch gezeten' weet Paul Sporken. 'Molenliefhebbers kunnen dan, naast een Oudhollandse wiekenkruis en fokwieken, nog een derde wieksysteem zien in Schiedam'.

Molen Bronkhorster Molen Ten Have klep Van Busselneus 02

Van Busselneus op de Bronkhorster Molen in Steenderen

Bijenwas

'Doorslag van regenwater is bij stenen molens altijd een probleem' aldus Paul. Dat is ook het geval bij molen De Walvisch en 'dubbel onhandig in zo'n actieve molen met molenwinkel en museum'. Naast de roeden wordt dit probleem meteen meegepakt. Een deel van de buitenromp zal worden ingesmeerd met echte bijenwas. 'Dit maakt een einde aan de vochtproblemen' weet Paul.

€ 10.000,- tekort

Op de totale begroting van € 135.000,- moet nog een gat van € 10.000,- worden gedicht. 'Samen zou dat moeten lukken' denkt de molenstichting. Voor elk bedrag van klein tot groot staat een leuke tegenprestatie en er worden ook nog eens een aantal verrassingspakketten verloot.

Eerdere crowdfunding bracht € 20.000,- op

Afgelopen maart werd, een klein half jaar na de lancering van de vorige crowdfundingsactie van de molenstichting, molen De Palmboom voorzien van nieuwe roeden. De renovatie van De Palmboom volgde na eenzelfde vernieuwing bij molen De Vrijheid in oktober 2021. De crowdfunding voor de Palmboom en De Vrijheid leverde 20.000 euro op.

Doneren kan via deze link