advertentie
woensdag 30 november 2022 17:48

Gemeentearchief zet kunstmatige intelligentie in

Gemeentearchief zet kunstmatige intelligentie in Afbeelding: gemeentearchief

Het Gemeentearchief Schiedam gaat kunstmatige intelligentie inzetten om handschriften te herkennen en te vertalen. Het archief van onze stad bewaart duizenden meters handgeschreven documenten. 'Veel handschriften, vooral van voor 1800, zijn moeilijk leesbaar voor het niet-getrainde oog. Hierdoor dreigt een schat aan informatie verborgen te blijven' schrijft het archief. Daarom heeft het archief nu een overeenkomst gesloten met het Oostenrijkse bedrijf Transkribus, dat met kunstmatige intelligentie handschriften kan herkennen en vertalen. 'Dankzij het project zullen deze handschriften makkelijker en sneller te doorzoeken zijn' denkt het archief.  

Het Gemeentearchief Schiedam gaat kunstmatige intelligentie inzetten om handschriften te herkennen en te vertalen.

Het archief van onze stad bewaart duizenden meters handgeschreven documenten. 'Veel handschriften, vooral van voor 1800, zijn moeilijk leesbaar voor het niet-getrainde oog. Hierdoor dreigt een schat aan informatie verborgen te blijven' schrijft het archief. Daarom heeft het archief nu een overeenkomst gesloten met het Oostenrijkse bedrijf Transkribus, dat met kunstmatige intelligentie handschriften kan herkennen en vertalen. 'Dankzij het project zullen deze handschriften makkelijker en sneller te doorzoeken zijn' denkt het archief.  

Transkribus is een platform voor tekstherkenning, beeldanalyse en structuurherkenning van historische documenten. Het platform is ontwikkeld door de Universiteit van Innsbruck in het kader van Europese projecten. Het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam werken al met het programma. Door te beginnen met een eigen transcriptie om een model te maken, en in een door het programma gemaakte transcriptie foutjes te corrigeren is het programma te trainen om een handschrift te leren kennen. Schiedam kan daarbij voortbouwen op een model voor 18de eeuwse notariële handschriften.

Notarieel 

Het gemeentearchief gaat om te beginnen de Schiedamse notariële akten uit de achttiende eeuw beter raadpleegbaar maken met Transkribus. Het archief beheert de archieven van in Schiedam gevestigde notarissen uit de periode 1604-1935. Deze archieven bevatten bronnen waarin akten als testamenten, schenkingen, overdrachten, boedelbeschrijvingen etc. zijn opgenomen. Deze vormen volgens het archief een rijke bron van informatie over de levens van Schiedammers door de eeuwen heen. 'Het programma moet nu op tientallen handschriften getraind worden'. 
Op de website van het gemeentearchief is al een digitale index op een deel van notariële archieven te vinden (schiedata.schiedam.nl), nu wordt dus ook de inhoud doorzoekbaar gemaakt. Medewerkers van het gemeentearchief fotograferen momenteel de akten. Binnenkort zijn deze via een aparte website digitaal doorzoekbaar op achternamen, plaatsnamen, trefwoorden en meer!