advertentie
dinsdag 06 december 2022 11:23

Wie wordt de topsporter, sportploeg en talent van het jaar? Jij beslist!

Het einde van het jaar betekent in de sportwereld natuurlijk winterstop en tijd voor sportgala’s. Zo ook in het Schiedamse, en jij kunt meebeslissen wie er topsporter, sportploeg en talent van het jaar worden. Moeite met kiezen? Wij hebben de seizoenen van de genomineerden hieronder voor je op een rijtje gezet.

Het einde van het jaar betekent in de sportwereld natuurlijk winterstop en tijd voor sportgala’s. Zo ook in het Schiedamse, en jij kunt meebeslissen wie er topsporter, sportploeg en talent van het jaar worden.

Moeite met kiezen? Wij hebben de seizoenen van de genomineerden hieronder voor je op een rijtje gezet.

Topsporter van het jaar:

Britt Eerland – Tafeltennis

2022 is voor Britt Eerland een pracht jaar. De Schiedamse tafeltennister pakte met TTC Berlin Eastside de Duitse landstitel. Ook in de beker en Champions League kwam Eerland met haar team ver, maar helaas werden de Berlijnse tafeltennisers twee keer in de finale verslagen. Voor het nieuwe seizoen speelt de Schiedamse voor het Spaanse CTT Ganxets de Reus, maar er is nog wel mooier nieuws, want Eerland is in blijde verwachting van haar eerste kind.

Casper van Uden – Wielrennen

Een droom voor velen wielrenners, maar voor Casper van Uden werd het werkelijkheid: een profcontact. Na twee zeges in de Tour de Normandie viel hij op. De 21-jarige weelrenner promoveerde dit jaar van het ontwikkelingsteam van Team DSM naar de ‘grote jongens’. Van Uden leverde direct na z’n promotie. In de Tour de l Ávenir won hij twee etappes en pakte hij de groene trui, de prijs voor de beste sprinter van de wedstrijd.

Wessel Keemink – Volleybal

Keemink heeft zijn naam zo zachtjes aan in het geheugen van volleyballend Nederland gegrift. De 150-voudig international is uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in het Nederlands team. En tussen neus en lippen door pakt hij met zijn Tsjechische werkgever Karlovarsko de Tsjechische landstitel.

Sportploeg van het jaar

Nexus – Korfbal

Een zinderende apotheose van de competitie leverde de korfballers van Nexus afgelopen jaar het veldkampioenschap in de derde klasse op. Op een slotdag waarop de kampioen zeker nog niet duidelijk was trok Nexus aan het langste eind. Daarnaast houden de Schiedamse korfballers zich keurig staande in de tweede klasse, de ploeg staat vier punten van de degradatiestreep af.

  > Lees ook: Nexus in extremis kampioen in 3e klasse G

Excelsior’20 – voetbal

Het mag met recht een prachtwedstrijd genoemd worden die Excelsior’20 in de nacompetitie tegen Celeritas uit Rijswijk neerlegde. Inzet van het duel was de promotie naar de derde klasse. Na een vroege voorsprong trokken de Rijswijkers de stand gelijk, maar in de absolute slotfase gooiden de Schiedammers de wedstrijd in het slot door nog twee goals te maken voor een 3-1 overwinning. Daarmee promoveerden de zwart-witten naar de derde klasse.

Van Stigt Thans – Dammen

De dammers van Van Stigt Thans zijn in de nationale competitie al jaren één van de titelfavorieten. In 2022 sleepten de Schiedamse dammerclub alweer de vijfde landstitel in de wacht. Nadat de pittigste tegenstanders in de eerste drie speelrondes al aan de zegekar werden geregen, pakten de Schiedammers met overmacht de landstitel.

  > Lees ook:  Wel landskampioen, maar geen beker voor Schiedamse damkampioenen

Sporttalent van het jaar

Britt Voorwald – Handbal

Afgelopen zomer speelde Voorwald met Oranje onder de 16 jaar op het EK beachhandbal. En niet zonder succes. Samen met DWS teamgenote Stacey de Vries haalde ze op het EK in Praag de derde plaats. Individueel kreeg haat toernooi nog meer glans met de uitverkiezing tot beste verdediger van het toernooi.

Celil Uyar – Judo

Judoka Celil Uyar rijgt de prijzen dit jaar aaneen, naast Zuid-Hollands kampioen in de klasse onder -46 kilogram volgde hij ook de winnaar van Talent van het jaar op op het NK. Uyar werd namelijk Nederlands kampioen, iets dat clubgenoot Sebastiaan Olsen een jaar eerder al deed in de categorie onder de 15 jaar.

Mitchel Luijten - handbal

De rechterhoekspeler komt dit jaar op als een komeet. Luijten deed in de zomer mee met Oranje onder de 16 aan het EK beachhandbal en op de valreep van 2022 werd het nog mooier. De jeugdspeler van Quintus Kwintsheul is namelijk geselecteerd voor de Nederlandse zaalselectie onder de 17 jaar. Eind december speelt Luijten met Oranje in België voor de 4 Nations Hanball Trophy.