advertentie
woensdag 07 december 2022 20:55

Grote Kerk treft ingrijpende maatregelen om energierekening laag te houden: ‘Neem een dikke jas mee’

De Grote of Sint Janskerk in Schiedam gaat verschillende maatregelen treffen om het energiegebruik drastisch omlaag te krijgen. Met de huidige energieprijzen en behoorlijk wat vierkante meter om warm te houden komt de kerk nu in een lastig parket. Om faillissement te voorkomen wordt er stevig ingegrepen.

door Nick van Herk

De Grote of  Sint Janskerk in Schiedam gaat verschillende maatregelen treffen om het energiegebruik drastisch omlaag te krijgen. Met de huidige energieprijzen en behoorlijk wat vierkante meter om warm te houden komt de kerk nu in een lastig parket. Om faillissement te voorkomen wordt er stevig ingegrepen.

Volgens Huib Sneep, voorzitter van de Stichting Sint Janskerk zitten er een aantal maatregelen aan te komen. Allereerst zal een van de grootste warmtebronnen van de kerk volledig worden uitgeschakeld. “De verwarming die we normaal altijd gebruiken bij bijeenkomsten gaat nu uit. Dat is een hele grote bron van warmte met hete lucht verwarming. Daarmee verwarmen we 22000 kuub lucht. Dat is nu echt te duur.”

Volgens Sneep zullen de energiekosten verviervoudigen als de kerk deze maatregelen nu niet neemt. “Dan praat je over 60.000 euro per jaar extra aan stookkosten.” Daartegen valt volgens Sneep niet op te collecteren en daarom moet een van de grootste warmtebronnen nu uit worden gezet.

Om de kerkgangers alsnog van een beetje warmte te voorzien blijft de vloerverwarming in het middenschip van de kerk aan staan. Daarnaast wordt er ook een tweede maatregel getroffen. “De zuilen worden voorzien van infraroodstralers.” Die stralers moeten ervoor zorgen dat de kerkgangers tijdens de dienst niet in de kou zullen zitten.

Naast alle maatregelen die de kerk zelf treft adviseert Sneep de kerkbezoekers zelf ook om maatregelen te treffen. “De kerkmensen hebben al twee weken lang de training gekregen: neem een dikke jas mee, zorg dat je winterschoenen hebt, zorg dat je warme kousen hebt en hou je jas gewoon aan. Als je het echt koud hebt kan je ook een plaid meenemen van thuis, en dat doen ze nu al.”

 

Media