advertentie
donderdag 08 december 2022 17:14

RTL: Schiedam 6e in ranglijst onderwereld-steden van Nederland

Schiedam is de op vijf na meest ondermijningsgevoelige gemeente van Nederland. Dat meldt RTL Nieuws. De onderzoeksredactie heeft op basis van analyse van ondermijningscijfers een ‘onderwereldkaart’ van Nederland opgesteld.

door Tjerk van der Ende en Markus Burger

Schiedam is de op vijf na meest ondermijningsgevoelige gemeente van Nederland. Dat meldt RTL Nieuws. De onderzoeksredactie heeft op basis van analyse van ondermijningscijfers een ‘onderwereldkaart’ van Nederland opgesteld.

Van de in totaal 352 gemeenten komt Schiedam uit op plek 6. De top 3 bestaat uit Heerlen (1), Kerkrade (2) en de grote broer van Schiedam: Rotterdam (3). De ranglijst komt voort uit de analyse van verschillende cijfers. Samen met criminologen en experts werden twintig indicatoren geanalyseerd die iets zeggen over het risico op ondermijning. Daarbij gaat het niet alleen om criminaliteitscijfers, maar ook indicatoren als leegstand of schulden bij gezinnen.

Problematische schulden

Onder meer de hoeveelheid huishoudens met problematische schulden (13,5%) brengt Schiedam hoog op de onderwereld-ranglijst. Na Rotterdam is Schiedam de stad met in verhouding de meeste huishoudens met schulden en daarmee een broedplaats voor onderwereldpraktijken. Volgens criminoloog Edward van der Torre hebben criminelen uitstekende voelsprieten voor mensen die in de problemen zitten. “Door hen hulp te bieden in ruil voor een wederdienst kunnen criminelen bijvoorbeeld mensen met schulden de criminaliteit in loodsen”, schrijft RTL Nieuws op basis van de informatie van Van der Torre.

Veroordeelde eigenaar

Ook als het gaat om het aantal panden dat in het bezit is van een in de laatste tien jaar veroordeelde eigenaar scoort Schiedam hoog. Volgens RTL Nieuws blijkt uit onderzoek dat panden van eerder veroordeelde eigenaren vaker gebruikt worden voor criminele doeleinden, zoals een drugslab of hennepkwekerij.

Andere indicatoren waarop de gemeente Schiedam scoort is het aantal inwoners dat verdacht wordt van een ondermijnend delict (1,49%). Daarbij gaat het om verdachten in misdrijfzaken als witwassen, oplichting en wapenmisdrijven. Daarnaast is het percentage jongeren dat volgens het platform Zicht op Ondermijning een hoog risico loopt om in de drugscriminaliteit te belanden hoog. Volgens het platform loopt 6,6% van de Schiedamse jongeren dit risico.

De gemeente Schiedam is om een reactie gevraagd, maar wilde niet reageren. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente geen reactie kan geven, omdat het onderzoek alleen bij de gemeente bekend is vanuit het mediabericht van RTL Nieuws.