advertentie
vrijdag 09 december 2022 18:20

Stedelijk Gymnasium viert seksuele- en genderdiversiteit met Paarse Vrijdag: ‘Er moeten dingen veranderen’

Het Stedelijk Gymnasium Schiedam is één van de drieduizend scholen in Nederland die vandaag Paarse Vrijdag viert. Zowel leerlingen als docenten komen geheel in paars gekleed naar school om aandacht te vragen voor seksuele genderdiversiteit. En een dag zoals deze is volgens de organisatie nog altijd hard nodig. Tijdens Paarse Vrijdag wordt in het onderwijs door heel Nederland aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Door paarse kleding aan te trekken spreken docenten en leerlingen hun steun uit voor de lhbtiq+-gemeenschap. Daarnaast worden er op het Stedelijk Gymnasium ook verschillende activiteiten georganiseerd.

door Nick van Herk

Het Stedelijk Gymnasium Schiedam is één van de drieduizend scholen in Nederland die vandaag Paarse Vrijdag viert. Zowel leerlingen als docenten komen geheel in paars gekleed naar school om aandacht te vragen voor seksuele genderdiversiteit. En een dag zoals deze is volgens de organisatie nog altijd hard nodig.

Tijdens Paarse Vrijdag wordt in het onderwijs door heel Nederland aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Door paarse kleding aan te trekken spreken docenten en leerlingen hun steun uit voor de lhbtiq+-gemeenschap. Daarnaast worden er op het Stedelijk Gymnasium ook verschillende activiteiten georganiseerd.

‘Facking gay’

“Je hoort nog steeds heel vaak op school ‘ben je homo of zo?’ of: ‘dat is facking gay’”, zegt Raphaëlle.  Raphaëlle is verantwoordelijk voor de organisatie van Paarse Vrijdag op het Stedelijk Gymnasium. “Ik ben recentelijk nog uitgescholden voor ‘flikkerhomo’ op de fiets. Het lijkt of dat alles goed gaat in Nederland, maar aan het einde van de dag zijn er nog dingen waar we aan moeten werken.”

Paarse vrijdag wordt op middelbare scholen georganiseerd door leerlingen van het Gender & Sexuality Alliances Netwerk (GSA’s) van het COC. Deze leerlingen maken zich sterk voor een veilige omgeving op school. Volgens Raphaëlle is er namelijk nog genoeg werk aan de winkel.

In gesprek

“Vandaag hoor je nog best wat dingen langskomen. We worden gefilmd zonder dat we dat willen als we aan het voorbereiden zijn, we worden uitgescholden. We merken er dus nog wel wat van.”  Volgens Raphaëlle geeft dat ook juist de urgentie van Paarse Vrijdag aan. “Er moeten dingen veranderen en met Paarse Vrijdag willen we aandacht vragen voor de dingen die moeten veranderen.”

Volgens docent Aranka Leonard is het van belang dat de dialoog over seksuele en genderdiversiteit gevoerd blijft worden. “Juist over die verschillen. Het maakt niet uit dat we van mening verschillen, maar hoe benader je elkaar in die verschillen. Ik denk dat dat soort gesprekken steeds belangrijker worden. Daar kan voor ons de winst als docenten zitten.”

Volgens Leonard is heeft Paarse Vrijdag zijn doel behaald als de dag niet meer nodig is. “Als we het niet meer nodig hebben om mensen eraan te herinneren dat je mag zijn wie je bent en zoals je bent, dan is het geslaagd voor mij.”

Landelijk vieren steeds meer scholen Paarse Vrijdag. Dit jaar doen drieduizend scholen mee aan deze dag, drie jaar geleden waren dat er nog duizend.

Media