advertentie
vrijdag 16 december 2022 18:02

Omwonenden laten zich horen: hoe gaat het ‘rafelgebiedje’ rond de Glasfabriek eruit zien?

Zo’n veertig tot vijftig belangstellenden doorstonden de ijzel donderdagavond richting de participatieavond op het Glasfabriekterrein. In de transformatie naar een nieuwe woonwijk mogen geïnteresseerden meedenken over de openbare ruimte. En dus regent het ideeën op deze avond. Maar er zijn ook zorgen.

door Tjerk van der Ende

Zo’n veertig tot vijftig belangstellenden doorstonden de ijzel donderdagavond richting de participatieavond op het Glasfabriekterrein. In de transformatie naar een nieuwe woonwijk mogen geïnteresseerden meedenken over de openbare ruimte. En dus regent het ideeën op deze avond. Maar er zijn ook zorgen.

De meeste aanwezigen maken zich kenbaar als omwonenden. En daar leven de meeste zorgen. Want de plannen over nieuwbouwwoningen, opgeknapte monumenten en jeugdige bedrijvigheid tussen het groen zien er fris uit, maar gaan uitsluitend over het terrein waar ontwikkelaars Blauwhoed en Dudok eigenaar van zijn.

Maar de eigenaren van bedrijven en woningen in de schil om de Glasfabriek heen maken zich vooral zorgen, over met name de parkeer- en verkeerssituatie. Het terrein en een deel van de Buitenhavenweg wordt in de ideaalsituatie autoluw. Maar hoe doordacht zijn de plannen? Op een vraag vanuit een van de aanwezigen over ‘visiteparkeren’, is de strekking van het antwoord ‘dat dat onderdeel nog flexibel in te vullen is’.

Denken in auto’s

“Mensen die nog steeds denken in auto’s… Dan denk ik: die tijd hebben we allang gehad”, zegt Helga Lelieveld, één van de aanwezigen. “Daar kan ik met niet druk over maken. De nieuwe generatie gaat gewoon met een deelauto. Er zijn zoveel mogelijkheden.”

Maar tijdens de bijeenkomst komt er toch een discussie los over parkeren. Één van de ondernemers uit de buurt is sceptisch als de suggestie wordt gewekt dat er veel gefietst gaat worden. “Meneer geloof me. Er gaat niemand fietsen. Je ziet het: vanavond is het weer niet ideaal en komt het merendeel ook met de auto.”

Rafelrandje

Een aantal belangstellenden voelen veel bij de industriële uitstraling van de Glasfabriek, zo ook Lelieveld. “Ik voel veel bij rafelgebiedjes die omgevormd worden tot woon- en werkeenheden”, vertelt ze. “Dat heb je op veel plekken. En ook dit is natuurlijk fantastisch.” Huibert Groenendijk vult aan: “Dit is een rafelrandje. En het is lekker als er ruimte is voor experiment en er een beetje gerommeld kan worden. En niet alles bedacht is.” Lelieveld: “Eigenlijk ziet hier in de grond een enorme hoeveelheid energie en ook heel veel creativiteit. En dat merk je gewoon aan het gedrag.”

Groen

De openbare ruimte moet een groene oase worden. En daarbij mag er best een ruige groene uitstraling zijn, refererend aan het industriële karakter van het Glasfabriekterrein nu. De bodem, fors verontreinigd, wordt op sommige plekken gesaneerd. Op andere plekken wordt gewerkt met een leeflaag bovenop de vervuilde grond.

De plannen voor in totaal zo’n 700 woningen en 2000 vierkante meter aan bedrijvigheid worden de komende jaren uitgerold. In circa acht jaar moet de wijk volledig getransformeerd zijn.

Media