advertentie
vrijdag 06 januari 2023 09:06

Ketheltunnel op derde plek file top 10 van 2022

De Ketheltunnel in de A4 van Den Haag naar Schiedam staat op de derde plek van 'file top 10 van 2022', meldt de ANWB. 

door Matthijs Rorije

De Ketheltunnel in de A4 van Den Haag naar Schiedam staat op de derde plek van 'file top 10 van 2022', meldt de ANWB. 

Volgens de bond zijn de dagelijkse files het afgelopen jaar weer helemaal teruggekeerd: 'De filezwaarte (lengte x duur van de files) in de maanden april t/m december in 2022 was nog maar 12 procent lager dan in diezelfde periode in het pre-coronajaar 2019'. Dit concludeert de ANWB op basis van haar filecijfers, gemeten over alle A en N- wegen in ons land. Het grootste knelpunt was de A27 Utrecht richting Breda.

'Sinds de afschaffing van de coronamaatregelen eind maart zijn de ochtend- en de avondspits weer druk vanwege de toename van het woon-werkverkeer. Vooral op dinsdag en donderdag. Op nummer één staat de spits van donderdagavond 3 november. Vanwege buien liep de fileteller op tot 1.227 kilometer' aldus de bond. 

Hoogtepunt ochtendspits wat later

Opmerkelijk is dat het woon-werkverkeer tijdens de ochtendspits zich meer verspreidt in vergelijking met 2019. Zo ziet de ANWB in de vroege ochtenduren veel minder files en is het hoogtepunt van de spits wat verschoven van 08.00 uur naar 08.30 uur. 'De dinsdag en donderdag waren al de drukste dagen maar die worden alleen maar drukker. Daarentegen is de filezwaarte op maandagochtend met bijna 40 procent gedaald'.

Ziekmeldingen

In mei van vorig jaar kwam de Ketheltunnel nog in het nieuws omdat die werd afgesloten na twee ziekmeldingen bij Rijkswaterstaat. De zieke werknemers houden normaal gesproken toezicht op de Ketheltunnel via camerabeelden. Als er iets loos is, kunnen zij ingrijpen. 'Nu zij er niet zijn, is er geen toezicht via de camerabeelden', stelde een woordvoerder van Rijkswaterstaat toen. 'Dat is onveilig'.

De langdurige afsluiting leidde tot een verkeersinfarct rond Schiedam. Het was landelijk nieuws dat de journaals haalde, in talkshows werd besproken en waar zelfs de minister zich mee bemoeide.

   > Lees ook: Van hier uit houdt Rijkswaterstaat de Ketheltunnel in de gaten

Gestegen van 5 naar 3

Pre-corona, in 2019, stond de Ketheltunnel op de vijfde plek van de top 10.

De A20 tussen de knooppunten Terbregseplein en  Kleinpolderplein staat op plek 9.

   > Bekijk ook: Rijkswaterstaat: er staan ons de komende jaren veel ontwikkelingen op de snelwegen te wachten