advertentie
vrijdag 06 januari 2023 13:23

'Helaas zien we dat veel kerstbomen aan de straat gelegd worden'

'Helaas zien we dat veel kerstbomen aan de straat gelegd worden' Kertbomen in de fik in de Mariastraat op oudejaarsavond, foto: Flashphoto

De inleveractie voor kerstbomen in Schiedam is dit keer niet een heel groot succes, zo blijkt uit een bericht van Irado: 'Helaas zien we dat veel kerstbomen aan de straat gelegd worden' laat het bedrijf op Twitter weten. Er komen nu extra inleverdata.

door Matthijs Rorije

De inleveractie voor kerstbomen in Schiedam is dit keer niet een heel groot succes, zo blijkt uit een bericht van Irado: 'Helaas zien we dat veel kerstbomen aan de straat gelegd worden' laat het bedrijf op Twitter weten. Er komen nu extra inleverdata.

populier

Vreugdevuur aan de Populierenlaan wordt op 1 januari rond 2:00 uur geblust door de brandweer, foto: Flashphoto

Kerstboomverbrandingen op vreugdevuren mag al een behoorlijk aantal jaar niet meer in Schiedam, al moest de brandweer de afgelopen jaarwisseling wel meerdere keren uitrukken om vreugdevuren te blussen. Er waren wel maar liefst 20 inzamelingspunten voor afgedankte kerstbomen, maar net als vorig jaar waren die punten onbemand en viel er dus voor de kids geen zakcentje te verdienen met het slepen met kerstbomen.

Vorig jaar gaf de gemeente de coronamaatregelen aan als reden van de onbemande inzamelingspunten, maar van een coronapandemie is inmiddels al lang geen sprake meer. Toch hield het stadsbestuur vast aan de onbemande inzameling omdat het minder geld kost en omdat het, volgens het college, 'geen extra veiligheidsrisico’s lijkt op te leveren'.

foto1

Brandweer blust kerstbomen aan de Olivier van Noortstraat, oudejaarsavond, foto: Flashphoto

Eerdere inzameling juist groot succes

In 2020 en in 2019 was de kerstboominleveractie van onder andere de gemeente Schiedam en Irado een groot succes: er werden meer dan 10.000 bomen ingeleverd bij Irado, waarvan ruim 2.300 in Schiedam.
Van 2021 waren er volgens het college al geen cijfers beschikbaar: 'De kerstbomen die op de 17 aanbiedlocaties zijn aangeboden zijn door Irado ter plekke versnipperd. Het aantal op deze 17 plekken aangeboden bomen is niet geregistreerd'. Wel geeft het college toe dat 'het algemene beeld is dat er meer bomen verspreid op straat lagen dan eerdere jaren'. Maar, zo stelt de gemeente, 'bomen in de openbare ruimte hebben niet tot grote branden geleid. De gemeente en Irado zijn erin geslaagd deze bomen tijdig van straat te halen'. 

Extra inleverdata

'Je kunt de kerstboom niet in of naast je kliko voor gft-afval aanbieden; de bomen kunnen niet worden gecomposteerd' laat Irado weten. Op straat gooien mag ook niet.

Op zaterdag 7 januari van 9.00 tot 16.00 uur en op zondag 8 januari van 13.00 – 17.00 uur kunnen de afgedankte bomen alsnog op de 20 inleveradressen achter gelaten worden.

Locaties kerstbomen inzamelpunten 2022 2023