advertentie
woensdag 11 januari 2023 16:44

Lamers blikt terug op jaarwisseling: ‘Het afsteekverbod realiseer je niet met handhaving’

De jaarwisseling in Schiedam verliep op z’n zachtst gezegd niet soepel. De politie moest meerdere keren uitrukken, een agent raakte gewond door het vuurwerk en ondanks het vuurwerkverbod werd er volop vuurwerk afgestoken in de stad. Burgemeester Cor Lamers heeft er een dubbel gevoel aan overgehouden: ‘Alsof er geen verbod was’. 

door Nick van Herk

De jaarwisseling in Schiedam verliep op z’n zachtst gezegd niet soepel. De politie moest meerdere keren uitrukken, een agent raakte gewond door het vuurwerk en ondanks het vuurwerkverbod werd er volop vuurwerk afgestoken in de stad. Burgemeester Cor Lamers heeft er een dubbel gevoel aan overgehouden: ‘Alsof er geen verbod was’. 

Volgens Lamers heeft de politie de afgelopen jaarwisseling grote incidenten in Schiedam weten te voorkomen. “Ik ben vooral positief over het feit dat we met grote politie-inzet dit jaar in noord een veilige oudejaarsdag hebben gehad.” Toch kijkt Lamers met gemengde gevoelens terug op de overgang van het oude, naar het nieuwe jaar. “Gemengde gevoelens omdat we heel veel vuurwerk de lucht in hebben zien gaan. Wat dat betreft leek het wel alsof er geen afsteekverbod was.” 

Afsteekverbod

Schiedam is een van de twaalf gemeenten in Nederland waar het afsteekverbod van kracht was. Nadat er twee jaar een landelijk verbod gold in verband met corona, was het dit jaar de eerste keer dat er een lokaal afsteekverbod van kracht was rondom de jaarwisseling. Naast dat het verbod weinig effectief bleek te zijn, werd het verbod tijdens de jaarwisseling ook niet gehandhaafd. De politie schreef in Schiedam geen enkele bekeuring uit voor het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw.

Eerder liet burgemeester Lamers nog weten zich hard te maken voor het goed regelen van het afsteekverbod in Schiedam. Volgens Lamers is het afsteekverbod een beslissing geweest waar de gemeenteraad duidelijk over is. “Ik vind zelf ook wel iets van vuurwerk, maar dit moet de raad echt beslissen. De raad heeft in een behoorlijk grote meerderheid besloten om voor dit verbod te gaan, dus dan gaan we dat ook regelen.”

Wel of niet handhaven?

Toch laat Lamers terugkijkend naar de jaarwisseling weten dat de gemeente nooit de indruk gegeven heeft het verbod te zullen handhaven. “We hebben daar ook geen verwachtingen in gewekt. Jullie denken dat dat gebeurd is, maar dat is niet zo. Ik heb bij de presentatie van de aanpak van de jaarwisseling gezegd; ‘we trekken alles uit de kast vanaf de kerst tot aan oudjaar om schiedam zo veilig mogelijk achter te laten’. Op oudejaarsavond zelf, dan heeft de politie wel duizend andere dingen te doen.”

Volgens Lamers lag de verantwoording tijdens oudejaarsavond vooral bij de Schiedammer zelf. “Ik heb in het begin van deze campagne gezegd, ik doe een beroep op het gezonde verstand van de Schiedammer. Wij trekken alles uit de kast in aanloop naar oudjaar. Op oudejaarsavond is het jullie verantwoordelijkheid. Wij kunnen niet met 80.000 inwoners en 100 of 150 man politie een afsteekverbod handhaven, dat is bijna onmogelijk.” 

De vraag die overblijft: Hoe effectief is een vuurwerkverbod als deze niet wordt gehandhaafd? Volgens Lamers is het voornamelijk van belang dat Den Haag actie onderneemt en met een landelijk vuurwerkverbod op de proppen komt. Desalniettemin heeft Schiedam -volgens Lamers- een belangrijke stap gezet. “Volgend jaar zal het nog minder worden. Elk jaar zal het een tandje minder worden. Ik heb niet de illusie dat het binnen twee jaar klaar is. Daar helpt alleen maar een landelijk verbod voor.”

Media