advertentie
woensdag 11 januari 2023 23:57

Mary Brokken, initiatiefnemer en drijvende kracht achter De Buren van Oost, overleden

Mary Brokken, initiatiefnemer en drijvende kracht achter Stichting De Buren van Oost, is vorige week vrijdag op 53 jarige leeftijd overleden. W.J. de Vroom, de oud-voorzitter van Stichting De Buren van Oost laat in een overlijdensadvertentie weten dat Mary plotseling is overleden. De Vroom noemt haar 'een sterke, creatieve en bijzonder levenslustige vrouw. Haar plotselinge dood heeft ons verbijsterd'.

door Matthijs Rorije

Mary Brokken, initiatiefnemer en drijvende kracht achter Stichting De Buren van Oost, is vorige week vrijdag op 53 jarige leeftijd overleden.

W.J. de Vroom, de oud-voorzitter van Stichting De Buren van Oost laat in een overlijdensadvertentie weten dat Mary plotseling is overleden. De Vroom noemt haar 'een sterke, creatieve en bijzonder levenslustige vrouw. Haar plotselinge dood heeft ons verbijsterd'.

De Buren van Oost was van 2014 tot 2020 een begrip in Oost en bekend door de oranje bruine 'Pipo-wagen' die op verschillende plekken in de wijk heeft gestaan. Mary zorgde met zes vrijwilligers voor de bekende 'Buurthap', de 'Buurtsoep' (voor 50 cent) en de 'Buurtkoffie' mét zelfgemaakte appeltaart.

Het NRC schreef in 2019 een artikel met als kop 'We moeten de wijk in, vindt eliteclub' en noemde daarbij het Schiedamse Buren van Oost als voorbeeld voor Nederland: 'Buurtbewoners en vrijwilligers zijn koffie aan het drinken. Stichting de Buren van Oost. Als je weet wie je buren zijn en wat er leeft in je buurt, voel je vanzelf meer verbondenheid en daarbij verantwoordelijkheid in en voor je woonomgeving. De stichting heeft een mobiele buurtpost middels een pipowagen, waar vanuit allerlei initiatieven worden ingezet in de wijk. De kracht van Stichting de Buren van Oost is dat het vanuit de wijk zelf ontstaan is. Het bestuur bestaat uit bewoners van Schiedam Oost'.

De Buren van Oost zorgde vanaf mei 2017 met het 'boodschappenmaatje' (gesponsord door de Stichting Doen) ervoor dat ouderen zelf de boodschappen konden doen. Met het 'Fietsmaatje' konden mensen die niet meer zelfstandig konden fietsen toch de wind in de haren voelen door méé te fietsen.

Op 16 met 2019 schreven we: 'De bekende Pipowagen van de Buren van Oost is niet meer weg te denken uit de wijk. 'Er is duidelijk behoefte aan' zegt Natansja, één van de vrijwilligers die in een pan van 18 liter staat te koken. 'Het gaat altijd op!'
Er worden boodschappen gedaan met het boodschappenkarretje en de fietskar, er wordt gezamenlijk gegeten, af en toe zijn er workshops en spreekuren, kortom 'De Mobiele Buurtpost is een belangrijke plek in de wijk' stelt initiatiefneemster Mary Brokken.

Op de website van het in 2015 opgerichte Oost Pact Door schreef Mary zelf: 'Oost is waar ik thuis ben, de plek waar ik woon en werk. Het is in alle opzichten een diverse wijk. Elke straat heeft z´n eigen karakter en soms ligt er een wereld van verschil tussen twee straten die vlakbij elkaar liggen. Er zijn straten met een sterke saamhorigheid, waar alle buren elkaar kennen en voor elkaar klaarstaan. En er zijn straten waar mensen maar kort wonen en zich niet bekommeren om de buurt en om wat wij als de sociale norm zien. Dit alles maakt Oost een wijk met allerlei kleine en grote uitdagingen en problemen maar óók een wijk met allerlei kleine en grote kansen'.

Op de website van de Buren Van Oost schreef Mary over zichzelf: 'Ik ben Mary Brokken. Trotse alleenstaande moeder van mijn zoon Noah. Vanaf mijn 16e ben ik gaan werken. Veel ervaringen opgedaan, zowel in mijn loopbaan, als in mijn leven. In de afgelopen 16 jaar voornamelijk werkzaam geweest in de Sociaal Maatschappelijke Sector; als woonbegeleider, ambulant begeleider, met kinderen, jongeren en volwassenen. Ik ben een creatief persoon, zowel in denken als handelen.

Ik ben een doener. Eén van mijn passie's is mozaïeken. Ik voel me als een vis in het water als ik iets kan creëren. Zoals een mozaïek door verschillende stukjes één geheel wordt, zo breng ik ook mensen graag bij elkaar. Het cement tussen de stenen. De laatste jaren ben ik werkzaam geweest als werkbegeleider bij Stichting Pameijer. Veel wijkgericht werken gedaan in Rotterdam Zuid (Afrikaanderwijk). Ontmoeting met elkaar en daardoor ook ontmoeting met jezelf. Welk stukje kan ik bijdrage aan het geheel? Ik hoop met ons initiatief een goede bijdrage te kunnen leveren aan onze wijk en dat we met elkaar een stabiele, actieve en plezierige woonomgeving kunnen bevorderen'.