advertentie
maandag 16 januari 2023 23:50

Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi te gast in Literair Café

'Op donderdag 26 januari is Rodaan Al Galidi te gast bij het Literair Café' laat de Bibliotheek Schiedam weten. Dichter en schrijver Al Galidi vluchtte uit zijn geboorteland Irak en kwam na jaren rondzwerven in Zuid-Oost Azië in 1998 in Nederland terecht. Zijn oeuvre bevat uit een aantal poëzie- en columnbundels, maar zijn meest succesvolle werk is zijn roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ uit 2016. 'Het boek vertelt op tragikomische wijze hoe het leven in een asielzoekerscentrum eruitziet. Al Galidi putte voor zijn roman uit eigen ervaring, want hij wachtte jarenlang op een verblijfsvergunning in een AZC, terwijl hij al die jaren aan de weg timmerde als auteur.

'Op donderdag 26 januari 2023 van 20.00 tot 22.00 uur is Rodaan Al Galidi te gast bij het Literair Café' laat de Bibliotheek Schiedam weten. Dichter en schrijver Al Galidi vluchtte uit zijn geboorteland Irak en kwam na jaren rondzwerven in Zuid-Oost Azië in 1998 in Nederland terecht.

Zijn oeuvre bevat uit een aantal poëzie- en columnbundels, maar zijn meest succesvolle werk is zijn roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ uit 2016. 'Het boek vertelt op tragikomische wijze hoe het leven in een asielzoekerscentrum eruitziet. Al Galidi putte voor zijn roman uit eigen ervaring, want hij wachtte jarenlang op een verblijfsvergunning in een AZC, terwijl hij al die jaren aan de weg timmerde als auteur.

In 2011 ontving hij de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman ‘De autist en de postduif”. Dichtbundels van zijn hand werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, in 2007 ‘De herfst van Zorro’, in 2017 ‘Koelkastlicht’.

Een van zijn jongste boeken heet ‘Holland’ en vertelt het verhaal over Semmier Karim. Behalve met onverwachte regenbuien, de Aldi en de zee had Karim niet zo gek veel ervaring met het leven in Nederland buiten het AZC. Na negen jaar wachten op een verblijfsvergunning komt hij terecht in het echte Holland. Het wordt een zoektocht naar zichzelf, de jongen die hij gaandeweg verloren is en naar het thuis waar hij zo naar verlangt. Onderweg blijkt het volk anders te zijn dan het systeem en zijn reis moeilijker dan hij dacht. Wie zijn de Hollanders? 

En afgelopen maart verscheen ‘De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander’’, waarin de kroonprins terecht komt in de straten van Den Haag, op zoek naar een manier om te ontsnappen aan de opgelegde regels en protocollen van het koninklijk paleis. De kroonprins sluit een bijzondere vriendschap met Soufian, Orlando en Carmen Luisa, en ontdekt wie hij werkelijk is.

Entree: €10,- (€2,50 korting voor leden van de bibliotheek en/of het Literair Gezelschap Schiedam.

Verborgen gedichten

Op zaterdagmiddag 28 januari vindt van 14.00 tot 16.00 uur voor de 12e maal ‘Verborgen Gedichten’ plaats. Ter gelegenheid van de gedichtenweek met als thema ‘Vriendschap’ gaan we op zoek naar gedichten verborgen in de bagage van migranten en vluchtelingen. Woorden die niet gemakkelijk zijn te vergeten. Het gaat om eigen werk of vertalingen uit het werk van bekende auteurs uit het land van herkomst van de deelnemers.

Ook deze editie wordt georganiseerd door Stichting Zona Franca en De Bibliotheek Schiedam, met steun van Vluchtelingenwerk Schiedam en stichting Inclusia. Aan het programma werken mee: Ishmail Kamara, Jeroen Naaktgeboren, Shakila Azizzada, Hasan Orwa, KMR (winnaar van de Schiedamse Poetry Slam 2022), Victoria Heinsohn, Mahta Qaemmaqamy en Jarle Lourens (stadsdichter Schiedam) en Jolie Hakkert (namens de voorleesbrigade). Arash Aria & Kambiz Afshari van de Bridge Ensemble, een cross-over tussen Iraanse en flamenco, verzorgen de muziek en de presentatie is in handen van Lisa Heinsohn.

De entree is gratis.

Bron: de Bibliotheek Schiedam