advertentie
donderdag 19 januari 2023 16:30

Biekman ziet Rijk als schuldige voor nog niet uitgekeerde energietoeslag: ‘Staan met onze rug tegen de muur’

De hoop was dat Schiedammers snel op de energietoeslag 2023 konden rekenen, maar vermoedelijk moeten inwoners nog een half jaar wachten. De gemeente Schiedam wijst naar het Rijk als de grootste boosdoener.

door Tjerk van der Ende

De hoop was dat Schiedammers snel op de energietoeslag 2023 konden rekenen, maar vermoedelijk moeten inwoners nog een half jaar wachten. De gemeente Schiedam wijst naar het Rijk als de grootste boosdoener.

“Eigenlijk laat het Rijk ons nu in de steek.” Het is een ferme uitspraak van wethouder Anouschka Biekman (D66). Zij draagt verantwoordelijkheid voor het functioneren van Stroomopwaarts, de organisatie die de energietoeslag uitkeert. De toeslag is in het leven geroepen vanwege de stijgende energieprijzen. Inwoners die tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen kunnen dit jaar rekenen op een toeslag tot 1300 euro.

“Wij hebben in december vanuit Stroomopwaarts gecommuniceerd dat wij in januari de energietoeslag 2023 willen uitbetalen”, legt Biekman uit. “En dan krijg je in het kerstreces een bericht dat de energietoeslag niet kan worden uitgekeerd en dat we moeten wachten op de wetgeving. En die wetgeving treedt pas in werking in juni 2023.”

De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) liet al weten dat het Rijk hiermee de gemeenten laat zitten. “Je kan begrijpen dat we daar ‘not amused’ over waren”, aldus Biekman. “We staan met onze rug tegen de muur en eigenlijk zitten we met onze handen in het haar.”

‘Minder in de problemen’

Volgens de regering is het iets later uitkeren van de toeslag geen groot probleem. Het Rijk stelt dat huishoudens met lage inkomens dit jaar minder in de problemen komen dan vorig jaar, omdat er verschillende koopkrachtmaatregelen zijn ingegaan, zoals een hoger minimumloon en een hogere zorg- en huurtoeslag. Biekman vindt die uitspraak ongepast. “Wij leven hier met de mensen en zitten hier met onze inwoners. En wij zien dat die behoefte er wel is.”

500 euro

Volgens het Rijk kunnen gemeenten wel kiezen om 500 van de 1300 euro energietoeslag nu al uit te keren. Volgens Biekman kan dat alleen met een ingewikkelde procedure. Het budget van dit jaar moet dan worden gekoppeld aan het jaar 2022, waardoor het uitkeren nog valt onder de oude wetgeving. Risico daarbij is dat het niet zeker is dat de gemeente het geld terugbetaald krijgt van het Rijk.

“Dan weet je dus niet wat voor financiële consequenties het heeft”, legt Biekman uit. “Er moet nog worden onderzocht wat juridisch, technisch en financieel kan. Het is een hele moeilijke kwestie wat dat betreft”, aldus de D66-wethouder over de beslissing om wel of niet al 500 euro uit te keren.

Media