advertentie
woensdag 25 januari 2023 16:31

Waarschuwing: agenten slingeren steeds meer kinderen op de bon

De afgelopen weken heeft de politie in Schiedam tenminste 50 kinderen op de bon geslingerd. Dat aantal zal naar verwachting alleen nog maar hoger worden. De politie zal de komende weken extra inzetten op het in de gaten houden van het gedrag van kinderen. En niet kinderen die de wet overtreden, maar juist kinderen die zich goed gedragen kunnen een prent verwachten. 

door Nick van Herk

De afgelopen weken heeft de politie in Schiedam tenminste 50 kinderen op de bon geslingerd. Dat aantal gaat naar verwachting alleen nog maar hoger worden. De politie zal de komende weken extra inzetten op het in de gaten houden van het gedrag van kinderen. En niet kinderen die de wet overtreden, maar juist kinderen die zich goed gedragen kunnen een prent verwachten. 

Kinderen in de leeftijd tot en met dertien jaar kunnen de komende tijd strengere controles op gedrag verwachten. Daarbij richt de politie zich juist op het gewenste gedrag van kinderen in de openbare ruimte. Met de ‘bon voor goed gedrag’ krijgen jonge Schiedammers een beloning als zij een goede daad hebben verricht. 

Goed gedrag

“Vandaag hadden we bijvoorbeeld een kindje dat vertelt dat ze de afwas doet,” zegt wijkagent Alex Glijn. Volgens Glijn is dat een voorbeeld van gedrag dat beloont moet worden. “Ik vind van wel, maar ook kinderen die bijvoorbeeld hun moeder helpen met boodschappen sjouwen, die kinderen spreek ik aan.” 

Volgens Glijn is het daarnaast ook belangrijk dat de band tussen gezagsdragers en minderjarigen versterkt. “Ik kan me nog herinneren dat, toen ik heel jong was, ik een positieve vibe kreeg van een of andere wijkagent. Dat heb ik mijn hele leven met me meegenomen. Kijk nu naar mij, ik sta in het blauw. Ik zeg niet dat het direct invloed heeft gehad, maar het heeft er wel mee te maken gehad.”

Ook kan, volgens Glijn, deze actie deels bijdragen aan een oplossing in het personeelstekort wat er nu bij de politie is. Het enthousiasmeren kan wat Glijn betreft niet vroeg genoeg beginnen: “Wat je tegenwoordig ziet, is dat er slecht mensen te krijgen zijn. Dus ik heb zoiets van; daar moet je jong mee beginnen.” 

Feest

Naast een gratis patatje dient de ‘bon van goed gedrag’ ook als uitnodiging voor een groot feest op 18 maart in de grote kerk. Tijdens het feest kunnen kinderen in een ambulance zitten, de sirenes van een politieauto aanzetten en genieten van het optreden van een googelaar. 

Met de ‘bon van goed gedrag’ kunnen kinderen een gratis patatje halen bij alle locaties van Bram Ladage in de stad. Naast de politie zal ook het ambulancepersoneel, de brandweer, het personeel van Irado en andere gezagsdragers de komende weken bonnen uitdelen. 

Media