advertentie
zaterdag 28 januari 2023 13:01

Voor Carnaval Ech Wel lopen tal van carnavalsverenigingen polonaise in Schiedam

Brandersgat viert op een geheel eigen manier carnaval. Terwijl het Katholieke feest in de rest van het land en de wereld dit jaar pas plaats vindt vanaf 18 februari, werden in Schiedam gisteren al polonaise lopende carnavalsvierders gezien.

 

door Rinke Couvreur en Matthijs Rorije

Brandersgat (zoals Schiedam heet tijdens carnaval) viert op een geheel eigen manier carnaval. Omdat de gemiddelde Schiedammer niet zo enthousiast is om het Katholieke feest te vieren, leek carnaval in Schiedam jaren geleden al geen lang leven meer beschoren. De belangstelling voor de optocht liep terug en het feest vieren is nu eenmaal pas leuk als je het met veel mensen tegelijk doet.

Dat moet anders, dachten ze bij de Schiedamse carnavalsvereniging De Rietzeilers in 2018. Ze nodigden tientallen carnavalsverenigingen uit andere steden uit om in januari alvast carnaval te gaan vieren in Schiedam onder de noemer Carnaval Ech Wel. En die formule werkt want sindsdien is het elk jaar feest in Schiedam met honderden carnavalsvierders.

En zo komt het dus dat terwijl carnaval in de rest van het land en de wereld dit jaar pas plaats vindt van zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari, in Schiedam gisteren in de Grote Kerk al polonaise lopende carnavalsvierders werden gezien. Er waren optredens van artiesten als Vieze Jack en de Kornuiten en Co  En het bier vloeide rijkelijk in de voor de zoveelste keer tot feestlocatie omgebouwde kerk.

Van te voren hadden de Rietzeilers de bezoekers opgeroepen om zich warm aan te kleden. 'We pompen voor alleen Carnaval Ech Wel een hoeveelheid gas erdoorheen waar flink wat huishoudens het warm van zouden kunnen krijgen, maar het kan aan het begin van de avond toch nog fris zijn in de kerk' liet de carnavalsvereniging weten.

 

 

 

 

Media