door Matthijs Rorije
In Schiedam komt relatief veel energiearmoede voor, blijkt uit cijfers van TNO en CBS. Het percentage Schiedammers met een laag inkomen en een hoge energierekening, doordat ze in een slecht geïsoleerde woning wonen, is vorig jaar bijna verdubbeld: van 3,2 % van de Schiedamse huishoudens in 2020 naar 5,7 % vorig jaar.
Tel daarbij op het aantal Schiedammers die een laag inkomen hebben en in een slecht geïsoleerd huis wonen, maar de kachel zoveel mogelijk uitlaten (en daardoor de energierekening relatief laag weten te houden) en het totaal aantal Schiedammers in energiearmoede komt vorig jaar zelfs uit op naar schatting 11,3 %. Dat zijn meer dan 9.000 Schiedammers.
Meer dan in Vlaardingen en Maassluis
De energiecrisis hakt erin in Schiedam: in onze stad komt een groter percentage van de huishoudens financieel in de knel door de hoge energierekening dan in Vlaardingen en Maassluis.
Rotterdam spant de kroon en heeft zelfs het hoogste percentage energiearmoede van heel West-Nederland.
Zonder de energietoeslag van vorig jaar en het prijsplafond van dit jaar zouden nog veel meer mensen in energiearmoede leven.
Schimmel en stress
In een slecht geïsoleerd huis de kachel uitzetten, zorgt voor nog meer schimmel in de huizen dan er al zat. Tocht, vocht en schimmel veroorzaken of verergeren volgens de onderzoekers longproblemen (zoals astma) of gewrichtsklachten. De zorgkosten van mensen die in energiearmoede leven lopen op, ook door de stress die geldzorgen met zich meebrengen.