advertentie
zaterdag 04 februari 2023 00:45

Deelscooters Go Sharing zijn opeens niet meer te gebruiken

De gifgroene deelscooters van Go-Sharing staan, ook in Schiedam, op slot. 'Vanwege onverwachte omstandigheden zij n onze snor- en bromfietsen niet meer beschikbaar' laat het bedrijf in de app weten. Meer informatie wordt niet gegeven. Eind vorige maand werd partnerbedrijf Greenmo failliet verklaard, meldt de NOS, die weet dat Go Sharing bij juist dat bedrijf de scooters en bromfietsen least. Klanten zouden via een restitutieformulier op de site wel hun tegoed moeten kunnen terugvragen, maar alleen 'als je tegoed niet zou zijn verlopen in november 2022'.

door Matthijs Rorije

De gifgroene elektrische deelscooters van Go-Sharing staan, ook in Schiedam, plotseling op slot. 'Vanwege onverwachte omstandigheden zijn onze snor- en bromfietsen niet meer beschikbaar' laat het bedrijf in de app weten. 

Meer informatie wordt niet gegeven. Eind vorige maand werd partnerbedrijf Greenmo failliet verklaard, meldt de NOS, die weet dat Go Sharing bij juist dat bedrijf de scooters en bromfietsen least.

Klanten zouden via een restitutieformulier op de site wel hun tegoed moeten kunnen terugvragen. 'Dit is mogelijk tot 14 december 2023. Als je in aanmerking komt voor restitutie hebben wij jouw tegoed al verlengd tot 31 december 2023. Zo kan jij het hele jaar nog gebruik maken van GO Sharing. Aan het einde van 2023 vervalt het tegoed en is restitutie niet meer mogelijk' aldus het bedrijf.

Komen ze terug?

Go Sharing meldt dat ze 'in een winterslaap zijn gegaan'. Dat betekent volgens het bedrijf dat het de bedoeling is om weer terug te keren. 'Wanneer dit zal gebeuren en welke steden dit zullen zijn, zal in de loop van dit jaar duidelijk worden'. Klanten worden op de hoogte gebracht via de website en app, zo belooft het bedrijf.

Vanaf 2019

Go Sharing startte in 2019. Eind vorig jaar stopte het bedrijf al in 33 van de 45 gemeenten waar de dienst werd aangeboden, maar bleef toen wel actief in Schiedam. Tot nu dus.

"We zien vooral dat het gebruik gewoon heel erg laag is in een aantal gemeenten. We kunnen daar de operatie niet onderhouden", aldus een woordvoerder van het bedrijf eerder bij NH Nieuws. Ook is er veel overlast door verkeerd geparkeerde scooters en worden veel scooters gesloopt, in het water gegooid of in brand gestoken. In Schiedam rukten de hulpdiensten regelmatig in grote getale uit voor in het water gegooide deelscooters. 

De deelscooters van Go en Felyx moesten een alternatief worden voor de auto en een aanvulling op het openbaar vervoer. 'April vorig jaar stak een investeerder nog 50 miljoen euro in Go Sharing. Maar anderhalf jaar later is het bedrijf er niet in geslaagd winst te maken met de deelscooters' aldus de NOS eind vorig jaar. Daarom wilde het bedrijf zich eerst focussen op het rendabel krijgen van hun systeem.IMG 6163
De app van Go Sharing met de bewuste mededeling

Mobiliteitsvisie

In onze stad maken de deelscooters, naast deelfietsen en deelauto's, nadrukkelijk deel uit van de in 2020 gepresenteerde Mobiliteitsvisie van de gemeente. Hierin staat ook het veelbesproken plan om het betaald parkeren uit te breiden. 'Deelmobiliteit heeft potentie, maar vraagt zorg en aandacht' schrijft de gemeente in de visie. 'Experimenten in bewonersaanpak is in basis succesvol, maar parkeren en stallen vragen aandacht'. 

Vergunningsplicht

In april vorig jaar kondigde de gemeente aan dat er een vergunningsplicht komt voor aanbieders van deelscooters en -fietsen. Ook komt er een maximum aan het aantal deeltweewielers die in de stad mogen worden aangeboden. 

‘Deelscooters en deelfietsen worden steeds populairder’ stelde de gemeente Schiedam. Het aantal aanbieders van deze 'deeltweewielers' neemt dan ook toe. De gemeente Schiedam staat het aanbieden van deeltweewielers toe, maar stelt hieraan wel eisen. ‘Daarom moeten aanbieders voortaan een vergunning hebben om in Schiedam actief te mogen zijn. Zo kunnen de scooters en fietsen worden gebruikt, terwijl overlast zoveel mogelijk wordt voorkomen’.

Voorkomen van hinder

De gemeente heeft een aantal regels vastgesteld. Daarin staat waar deeltweewielers wel en niet mogen worden geparkeerd. Parkeren kan op het trottoir, het gaat dus niet ten koste van de parkeerruimte voor auto’s. In parken, zeer smalle woonstraten en grote loopgebieden mogen geen deeltweewielers worden neergezet. Deze gebieden worden elektronisch begrensd door middel van 'geofencing'. Gebruikers kunnen de deeltweewieler buiten de toegestane gebieden niet afmelden. Dit voorkomt voor een belangrijk deel de kans op parkeeroverlast of hinder. Als zich desondanks toch overlast voordoet, kunnen melders dit aangeven op de website van de aanbieder.

Handhaving

De gemeente zegt ‘het gebruik van deeltweewielers in Schiedam te gaan monitoren en spreekt aanbieders aan als sprake is van het overtreden van de voorwaarden. Bij het regelmatig overtreden van deze voorwaarden kunnen vergunningen vroegtijdig door de gemeente worden ingetrokken’.