advertentie
vrijdag 10 februari 2023 13:49

Verbijstering in Noord om verdwijnen tramlijn: ‘schiet mij maar lek’

Bewoners in Noord reageren verbolgen op het nieuws van het schrappen van tramlijn 21. Bewoner Tjalling de Boer maakt zich al jarenlang hard voor een verbetering van het openbaar vervoer in Noord. “Er wordt veel over gesproken hier in Noord”, zegt hij.

door Tjerk van der Ende en Markus Burger

Bewoners in Noord reageren verbolgen op het nieuws van het schrappen van tramlijn 21. Bewoner Tjalling de Boer maakt zich al jarenlang hard voor een verbetering van het openbaar vervoer in Noord. “Er wordt veel over gesproken hier in Noord”, zegt hij.

Afgelopen week maakte de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) – een bestuursorgaan waarin de verschillende wethouders in de regio samenwerken – bekend dat het plan is om tram 21 te schrappen en tram 24 vaker te laten rijden. Ook moet een extra buslijn zorgen voor ontsluiting van de Woudhoek en met name de nu slecht bereikbare Sveaparken en Kerkbuurt.

Op social media regent het verontwaardigde reacties. Schiedammers noemen de beslissing de ‘lacher van het jaar’. Andere typeringen: ‘triest’, ‘niet normaal’ en ‘domme beslissing’. Een enkeling beweert dat de bereikbaarheid van de Woudhoek zo hard achteruit gaat dat Woudhoek een ‘derdewereldwijk’ wordt.

“Nog meer verschralen. Hoe moeten wij straks de wijk uit?” Het zijn vragen die Tjalling de Boer op straat hoort. Hij maakt zich zorgen. “De bereikbaarheid wordt nog slechter. Hoe komen de mensen bij het Vlietlandziekenhuis en bij de wijkcentra in Noord en West?”

Tramkeerlus

De verontwaardiging bij de bewoners wordt extra gevoed door de recente renovatie van de tramkeerlus. Volgens de RET was dat een noodzakelijke ingreep en is dat verantwoord omdat veranderingen in het tramnetwerk pas richting 2030 doorgevoerd gaan worden. “De wijk reageert verbijsterd”, zegt De Boer. “Als je hier zoveel geld in stopt… Bovendien staat in het contourenplan te lezen dat de tramlijn wordt doorgetrokken naar het nieuwe station Kethel. En nu is er sprake van dat hij helemaal weggehaald wordt. Schiet mij maar lek.”

Het plan voor het schrappen van de tramlijn is nog niet definitief. In juli wordt die beslissing genomen. “Tegen die tijd zien we wel weer”, reageert een Schiedammer op social media. Een ander: “Laten we vooral rustig afwachten.”  Volgens De Boer moet er vooral reuring worden gemaakt. “Ik denk dat het zaak is dat we ons moeten laten horen richting politiek”, zegt hij. “Hoe sterker en meer partijen zich er nu druk om maken, hoe beter het resultaat straks is.”

Media