advertentie
zondag 19 februari 2023 22:47

Burgemeester onthult vlammende Vriendenfles en krijgt oorkonde

Burgemeester onthult vlammende Vriendenfles en krijgt oorkonde Foto: Theo Reyman

'Burgemeester Cor Lamers heeft afgelopen zondag in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam ‘zijn’ laatste Vriendenfles onthuld', meldt Theo Reyman van de Vrienden van het Jenevermuseum. Tien jaar geleden onthulde Lamers als eerste daad na zijn benoeming tot burgemeester van Schiedam z'n eerste Vriendenfles. De fles is een speciale uitgave van de Vrienden van het Jenevermuseum.

'Burgemeester Cor Lamers heeft afgelopen zondag in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam ‘zijn’ laatste Vriendenfles onthuld', meldt Theo Reyman van de Vrienden van het Jenevermuseum.

Tien jaar geleden onthulde Lamers als eerste daad na zijn benoeming tot burgemeester van Schiedam z'n eerste Vriendenfles. De fles is een speciale uitgave van de Vrienden van het Jenevermuseum.

De Vriendenfles komt jaarlijks uit. Niet alleen de inhoud is bijzonder (de moutwijn is gestookt in het Jenevermuseum), maar ook het etiket mag er wezen. Elk jaar wordt een lokale kunstenaar gevraagd om het te ontwerpen. 'Cor Lamers is ‘apetrots’ op de verzameling Vriendenflessen, die hij inmiddels heeft opgebouwd. Ze staan allemaal op zijn werkkamer in het Stadskantoor en hij laat zijn bezoekers er graag mee kennismaken' aldus Theo Reyman.

De burgemeester verrichtte de officiële daad overigens samen met de-kunstenaar-van-het- jaar Aldo Hoeben. Hoeben. Hij is gevraagd om de negentiende Vriendenfles van een bijzonder etiket te voorzien. Kunstenaars als Harr Wiegman, Jacques Tange en Sjef Henderickx gingen hem voor. Maar Hoeben kiest niet voor één etiket, hij maakt er maar liefst 130, met behulp van technologie.

In zijn atelier aan de Gustoweg, net over grens in Rotterdam, heeft hij zijn computer vlammen laten genereren, want het thema van zijn etiket is vuur. “Ik heb iets met licht, dus ook met vuur”, zei Hoeben eerder op SCHIE TV. “Bovendien is vuur een beetje een verwijzing naar de fles die ik een jaar of tien geleden al voor het Jenevermuseum heb gemaakt: de geest in de fles. Maar dat was lichtkunst en ik kan niet bij iedere jeneverfles een beamer bijleveren.”

Theo Reyman: 'De Vriendenfles 2023 heeft naast de gebruikelijke informatie op de achterzijde ook een QR-code. Lamers noemde deze digitale dimensie een mooi voorbeeld van innovatie op het gebied van de kunst.

Op de bijeenkomst van zo’n zeventig Vrienden sprak ook de voorzitter van de Kunstcommissie, Theo van Giezen. Hij prees de veelzijdigheid van de kunstenaar, noemde het etiket uniek en raadde iedereen aan naar de expositie “Uit mijn hoofd” van Aldo in de Melcherszaal van het museum te komen.

Voorzitter Jos Poolman van de Vriendenvereniging had tenslotte nog een bijzondere verrassing voor de burgemeester in petto. Hij maakte bekend dat het bestuur burgemeester Lamers heeft benoemd tot erelid van de vereniging. De burgemeester kon dus met een Vriendenfles en een oorkonde na zijn laatste onthulling huiswaarts keren.'

opening aldo hoeben 19 02 2023 25 van 35 orig

Foto: Theo Reyman