advertentie
maandag 20 februari 2023 18:53

Dit is waarom het Beatrixpark vaak nat is

Als het een paar dagen hard regent, staan delen van het Prinses Beatrixpark onderwater. Onder andere op de grasvelden van het park blijft veel water liggen, omdat het water langzaam de grond inzakt. Dit komt door de natuurlijke ligging van het Beatrixpark. 

door Jarno Wagenveld

Als het een paar dagen hard regent, staan delen van het Prinses Beatrixpark onder water. Onder andere op de grasvelden van het park blijft veel water liggen, omdat het water langzaam de grond inzakt. Dit komt door de natuurlijke ligging van het Beatrixpark. 

Natuurexpert Huib Sneep legt uit waarom het park vaak nat is. “Het komt omdat het een heel nat gebied is, hier in het Beatrixpark. De bodem is hier heel nat van zichzelf, het water in de vijver staat heel hoog en als het dus lang regent komt het water van de hogere delen naar het laagste deel in zo veld hier en zakt het heel langzaam weg.”

Doordat het water hoog komt te staan heeft voor de bomen in het park voornamelijk voordelen. “Het is een gegeven eigenlijk, alle bomen die hier staan zijn ooit geplant toen het ook al nat was. Het is hier nooit droog geweest, het is altijd een nat drassig gebied geweest” vertelt Huib.

Wadi’s

Toen het Prinses Beatrixpark aangelegd werd is er rekening gehouden met het natte en laag liggende positie van het park. Zo zijn er door heel het park wadi’s te vinden. Wadi’s zijn greppels waar het water naartoe kan stromen. “Toen dit park werd aangelegd hebben ze die gegraven, om op plekken waar het heel nat is te zorgen dat het water makkelijk van de ene plek naar de iets lagere plek kan afstromen” vertelt Huib Sneep.

De wadi loopt een stuk door het park heen en vervoert het water uiteindelijk via een buis in de sloot. Het grond dat opgegraven wordt bij het maken van een wadi, wordt gebruikt om de grond er omheen op te hogen. Daar worden dan de bomen op een hoger plek geplant.

Media