advertentie
dinsdag 21 februari 2023 16:42

Windmolen bij Vijfsluizen nog niet van de baan: ‘Het zou best snel kunnen gaan’

De komst van een windmolen bij Vijfsluizen is nog niet van de baan. Volgens Energiek Schiedam ‘kan het snel gaan’ dit jaar. “Wij leggen ons er niet zomaar bij neer dat er geen windmolen komt en zijn vastberaden om dit van de grond te trekken”, aldus voorzitter Alexander van Steenderen.

door Tjerk van der Ende

De komst van een windmolen bij Vijfsluizen is nog niet van de baan. Volgens Energiek Schiedam ‘kan het snel gaan’ dit jaar. “Wij leggen ons er niet zomaar bij neer dat er geen windmolen komt en zijn vastberaden om dit van de grond te trekken”, aldus voorzitter Alexander van Steenderen.

Eind december maakte de gemeente Schiedam bekend te stoppen met het windmolenconvenant: een afspraak tussen tien gemeenten in de regio om voor groene energie te zorgen. Voor Schiedam zou dat betekenen om vóór 2025 twee windmolens te realiseren. Maar voor de komst van de windmolens worden vanaf heden geen ambtenaren meer ingezet, tot verbazing van collega-gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

De gemeente is wel bereid om te kijken naar externe plannen voor een windmolen, iets waar Energiek Schiedam in samenwerking met SEC, het Schiedams Energie Collectief, sowieso al van uitging. Van Steenderen is blij met deze belofte. “De gemeente heeft gezegd dat ze nog steeds bereidwillig, als iemand zich aandient, de vergunning gaat toetsen. In eerste instantie denken we dat we voort kunnen zonder hen.”

‘Goede relatie’

De relatie met de gemeente typeert Van Steenderen als goed. “Er moesten al heel veel onderzoeken gedaan worden. Denk aan geluid en wat het doet voor natuur. En voordat je de omgevingsvergunning gaat aanvragen wil je een goed vooroverleg zodat je geen verrassingen hebt aan het eind.”

De samenwerking heeft korte tijd stilgelegen. Dat had vooral te maken met een nieuw raamwerk, een duur woord voor plannen, voor het havengebied. In dat raamwerk staan nog altijd potentiële windmolenlocaties genoemd: één bij de Vijfsluizerhaven en één bij de Wiltonhaven. Het raamwerk werd in december vastgesteld door de gemeenteraad. Daardoor kan de samenwerking nu weer op gang komen, al is Van Steenderen wel realistisch. “De gemeente had wel echt de boodschap: we geloven er niet echt in dat het van de grond komt. Maar wij geloven er nog steeds wel in”, zegt hij vastberaden.

Wanneer?

Over de planning durft Van Steenderen niet al te veel uit te wijden. “Veel onderzoeken waren eigenlijk al afgerond. We zijn opnieuw aan het kijken of die informatie nog klopt. Dat geldt ook voor de businesscase. We hopen dat binnen een maand tot anderhalve maand duidelijk te hebben”, legt Van Steenderen uit.

“Het zou best snel kunnen gaan dit jaar”, vertelt hij optimistisch. “Maar de bouw is een tweede. Dan heb je ook nog met grondstofprijzen, materieel en personeel te maken. Ik durf er niets te zeggen over een actuele planning.”

Media