advertentie
dinsdag 21 februari 2023 18:44

Unieke Schiedamse rolbrug drie maanden dicht door renovatie

De rolbrug, een fietsbrug, tussen Schiedam en Rotterdam is afgesloten wegens werkzaamheden. De Rolbrug bij Huis te Riviere, die de Polderweg en de Overschieseweg met elkaar verbindt, is dicht tot en met 26 mei. De historische rolbrug uit 1883 is een bijzonder verschijnsel in de bruggenwereld. Van het type rolbrug zijn maar vier exemplaren te vinden in Nederland. De manier van openen is ook waar de brug haar naam aan ontleent. Een rolbrug is qua handbediening erg praktisch, maar op rijkswegen en brede vaarwegen is het minder handig, omdat de brug over de gehele breedte van het vaarprofiel het land op getrokken moet worden.

De rolbrug, een fietsbrug, tussen Schiedam en Rotterdam is afgesloten wegens werkzaamheden. De Rolbrug bij Huis te Riviere, die de Polderweg en de Overschieseweg met elkaar verbindt, is dicht tot en met 26 mei.

Het gaat hierbij niet om de bekende (nu ruïne van) het kasteel Huis te Riviere in het centrum, maar de voormalige boerderij Huis te Riviere, die genoemd was naar het kasteel. 

De historische rolbrug uit 1883 is een bijzonder verschijnsel in de bruggenwereld. Van het type rolbrug zijn maar vier exemplaren te vinden in Nederland. De manier van openen is ook waar de brug haar naam aan ontleent. Een rolbrug is qua handbediening erg praktisch, maar op rijkswegen en brede vaarwegen is het minder handig, omdat de brug over de gehele breedte van het vaarprofiel het land op getrokken moet worden.

Auto’s mogen al jaren niet over de brug, maar ook het fietsverkeer zal nu een andere route moeten kiezen. De omweg is met gele borden aangegeven en is voor een fietser in een paar minuten te fietsen.

Media