advertentie
donderdag 23 februari 2023 08:12

Schiedammers staan op de kieslijst bij de verkiezingen, maar het is de vraag of ze verkozen worden

De verkiezingen komen er weer aan en voor veertien Schiedammers is dat extra spannend. Zij staan namelijk als kandidaten op de kieslijsten van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in maart. Opvallend is wel dat er nauwelijks Schiedammers op verkiesbare plekken staan.

door Markus Burger

De verkiezingen komen er weer aan en voor veertien Schiedammers is dat extra spannend. Zij staan namelijk als kandidaten op de kieslijsten van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in maart. Opvallend is wel dat er nauwelijks Schiedammers op verkiesbare plekken staan.

Posters worden opgehangen, stemmentellers geronseld en stemwijzers ingevuld: het is verkiezingstijd. Toch vallen de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen qua bekendheid in het niet, vergeleken met de verkiezingen van de Tweede Kamer en de lokale gemeenteraden. Maar een provincie kan wel degelijk veel invloed hebben op een stad. Daarnaast maakt ook het bestuur van een waterschap belangrijke politieke beslissingen.  

Schiedammers bij de Provinciale Staten duwen de lijst

Bij de Provinciale Staten zijn er negen Schiedammers als kandidaat op de kieslijsten gekomen. Degenen die het hoogst op de lijst staan, en dus meeste kans om ook echt verkozen te worden, staan op plek negen van hun partijen: Mike Sattler van JA21 en Enes Ayhan van DENK. De provincie Zuid-Holland heeft 55 zetels om te verdelen, en er zijn maar weinig partijen die negen zetels kunnen binnenslepen. Op dit moment is de VVD met tien zetels met grote voorsprong de grootste partij. De eerst volgende is de gezamenlijke fractie van ChristenUnie en SGP en de partij GroenLinks. Beide hebben vijf zetels.

Opvallend in de lijsten is hoeveel oud politici uit Schiedam er als lijstduwers terugkomen. Maarten Groene, die tot 2011 wethouder was in Schiedam, staat als lijstduwer op plek 43 bij de PvdA. Ook Ad Mostert die in 2011 wethouder was en later als raadslid voor de VVD in Schiedam actief was, is te vinden op de lijst. Ad Mostert laat weten dat zijn plaats op de lijst alleen bedoeld is als blijk van ondersteuning van het partijprogramma: “Als je verkiesbaar wilt zijn ga je voor plaats tien of elf. Dit is alleen om te laten zien dat ik achter de partij sta.” Hij staat op plaats 37 voor de VVD fractie van Zuid-Holland.

Ook oud-wethouder Christine Flåten-Daskalakis van het CDA staat op plek 37 voor haar partij.

Lijsten Provinciale Staten

Naam

Partij

Plek op de lijst

Maarten Groene PvdA 43 van de 50
Mike Sattler JA21 9 van de 28
Joshua Zijffers FVD 28 van de 50
Ad Mostert VVD 37 van de 46
Christine Flåten-Daskalakis  CDA 37 van de 50
Annelijn de Gier CU 16 van de 50
Enes Ayhan DENK 9 van de 10
Anne van Hagen - van Rooijen AWP 10 van de 24
Edzo Ebbens AWP 12 van de 24

Bij de waterschappen maakt één Schiedammer meer kans

Bij de waterschapsverkiezing is het een net iets ander verhaal, daar staat wel iemand op een hoge verkiesbare plek. De Schiedamse Anne van Hagen staat bij de Algemene Waterschapspartij (AWP) op plek twee voor de verkiezingen van het waterschap Delfland. De partij heeft daar nu drie zetels. “Wij schatten onze kansen wel goed in”, vertelt Van Hagen. Ze wilt zich als Schiedammer inzetten voor de natuur, waterkwaliteit en leefbaarheid. Als concreet voorbeeld noemt ze zwemmen in het Krabbenplas en het behouden van de natuur in het Sterrenbos “dat je even een plekje hebt waar het niet allemaal huizen en auto’s zijn.” Meer inzetten op natuurbehoud en water controles betekent meer geld eraan uitgeven. Dat is ook meteen waar het duidelijk wordt dat waterschappen politiek zijn. Volgens Van Hagen moet dat geld van de vervuilende partijen komen, in deze situatie de agrarische sector: “Anders is de gene die het betaalt de burger, en die heeft het niet vervuilt.”

Van Hagen Ziet een groot verschil tussen rijke en arme mensen als verklaring voor de kleine betrokkenheid van Schiedammers bij de komende verkiezingen: “In mijn wijk zie ik veel mensen die het financieel niet goed hebben, die de politiek maar stom vinden.” Ze zegt ook: “Elke stad heeft haar eigen problemen. Daarom is het belangrijk om ook mensen uit Schiedam te hebben die zich daarvoor willen inzetten.”

Lijsten Hoogheemraadschap Delfland

Naam Partij Plek op de lijst
Christine Flåten-Daskalakis  CDA 18 van de 29
Aad Wiegman PvdA 13 van de 16
Gerrit de Graaf SGP 4 van de 7
Anne van Hagen - van Rooijen AWP 2 van de 29
Coline Lugassy-van der Spek AWP 13 van de 29
Edzo Ebbens AWP 25 van de 29
Dirk Jan van Arkel WA 26 van de 30
Andre goossens PvdD 12 van 21