advertentie
dinsdag 28 februari 2023 13:38

Gezocht! Kwartiermaker moet plannen 750 jaar stadsrechten vlot trekken

Gezocht! Kwartiermaker moet plannen 750 jaar stadsrechten vlot trekken Foto: SCHIE

De plannen voor de viering van 750 jaar stadsrechten in 2025 komen langzaam op gang. De gemeente Schiedam is op zoek naar een kwartiermaker die een eerste opzet van het programma moet gaan maken. Er is wel nog wat werk aan de winkel voordat er over twee jaar gefeest kan worden.

door Siebe van der Ende en Tjerk van der Ende

De plannen voor de viering van 750 jaar stadsrechten in 2025 komen langzaam op gang. De gemeente Schiedam is op zoek naar een kwartiermaker die een eerste opzet van het programma moet gaan maken. Er is wel nog wat werk aan de winkel voordat er over twee jaar gefeest kan worden.

Met die zoektocht komen de voorbereidingen voor de viering langzaam op gang. In 2019 riep een motie in de gemeenteraad al op om een plan te maken. Daarbij was de opdracht aan het college om het plan van aanpak vóór de zomer van 2022 klaar te hebben. “Dat plan is er nog niet”, bekent wethouder Anouschka Biekman een half jaar na het verstrijken van die deadline. Biekman is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de viering van het jubileumjaar. “Er is wel een startnotitie. Daarin staat aangegeven hoe we het één en ander willen aanpakken.” Het raamwerk ligt er dus, het plan nog niet.

IMG 1116 kopiëren

Iets duurzaams achterlaten

Wethouder Biekman vindt het belangrijk dat er niet alleen geld wordt uitgegeven om een eenmalig feest te geven in de stad. “Er moet iets duurzaams achterblijven voor de stad. Dit kan iets fysieks of iets sociaals zijn. We willen iets moois achterlaten voor de stad waar we de toekomst mee in gaan; op weg naar de 1000 jaar stadsrechten.” Er zijn nog veel open eindes waar de gemeente nog invulling aan moet geven. De eerste stap hierin is het aanstellen van een kwartiermaker.

Die kwartiermaker wordt betaald door de gemeente en gaat 28 uur per week aan de slag. Hij/zij/hen moet van maart tot september dit jaar ideeën gaan ophalen in de stad. “Bij organisaties, maar zeker ook bij de inwoners”, aldus Biekman. Als de kwartiermaker klaar is komt er een programmabureau die het definitieve programma zal gaan opstellen. De gemeente moet ook nog aan de slag met het begroten van de festiviteiten. Bewoners zullen ook subsidies kunnen aanvragen voor initiatieven in de stad.

Afkijken bij andere gemeenten

De gemeente heeft inspiratie opgedaan bij vieringen in andere gemeenten. Zo viert buurgemeente Vlaardingen dit jaar het 750-jarig jubileum van de stad. Vorig jaar deed Gouda dat en Utrecht vierde vorig jaar haar 900-jarig jubileum. “We zien dat elke stad het op een eigen manier aanpakt. Wij moeten kijken wat op ons toepasbaar is en wat wij belangrijk vinden.” In augustus en december van dit jaar zal er meer duidelijkheid komen vanuit de gemeente over het plan voor de vieringen van het jubileumjaar.

Media